‘Grootste budgettaire inspanning ooit in België’ (Di Rupo)

© Belga

Door de inspanning van 2,5 miljard euro moet ons land erin slagen om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 2,8 procent van het bbp.

De federale regering levert bij de begrotingscontrole voor 2012 een budgettaire inspanning van bijna 2,5 miljard euro. Bovenop de 11,3 miljard die de regering eind 2011 vond, gaat het volgens premier Elio Di Rupo om de “grootste budgettaire inspanning ooit in ons land”.

Di Rupo maakt zich sterk dat de bijkomende inspanning niet ten koste zal gaan van de koopkracht van de burgers en de competitiviteit van de bedrijven. De nieuwe fiscale inkomsten worden vooral gezocht bij rokers, speculanten en fraudeurs.

‘We doen het goed in Europa’Door de inspanning van 2,5 miljard euro moet ons land erin slagen om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 2,8 procent van het bbp. Daarmee doet ons land het volgens Di Rupo bijzonder goed in Europa. “Kijk naar Nederland. Daar is het tekort 4,5 procent”, klonk het.

Inspanning van 2,5 miljard euro

De inspanning van 2,5 miljard bestaat uit 1,819 miljard euro aan besparingen en nieuwe inkomsten en uit een reserve van 650 miljoen euro. De 1,819 miljard komt onder meer uit eenmalige inkomsten en andere maatregelen zoals een bedrag van 289,6 miljoen euro bij bpost, 200 miljoen euro door de hervorming van de heffing op de pensioenverzekeringen en 110 miljoen euro van het Waarborgfonds.

Er is ook voor 295 miljoen bijkomend gesnoeid in de primaire uitgaven, met onder meer 93 miljoen in de sociale zekerheid en 50 miljoen bij ontwikkelingssamenwerking.

Aan de inkomstenkant is er sprake van 126 miljoen aan bijkomende fiscale inkomsten. Dat bedrag komt van de hogere opbrengsten uit de accijnzen op tabak, een hogere beurstaks, boetes op btw-ontduiking en het aanpakken van misbruiken door buitenlandse pensioenfondsen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content