Grootscheeps plan tegen alcoholmisbruik in de maak

Onder meer happy hours, bier uit auitomaten, sterke drank in nachtwinkels en feesten met drank ‘à volonté’ zouden verboden worden onder een nieuwe alcoholplan dat in de steigers staat.

Na het voorstel om alcoholverkoop aan -18-jarigen te verbieden, duiken heel wat andere voorstellen op uit het nationale ‘Alcoholplan’ dat vertegenwoordigers van een aantal ministers aan het uitwerken zijn.

Het Nieuwsblad en De Standaard citeren onder meer een verbod op happy hours en bier in automaten, een minimumprijs voor alcohol en een verbod op de verkoop van sterke drank in nachtwinkels.

1 miljoen belgen drinken teveel

“De overgrote meerderheid van de Belgen drinkt alcohol zonder risico’s of schade. Maar toch: acht procent van de bevolking, tussen de 800.000 en 1 miljoen Belgen, drinkt te veel”, citeren de kranten uit het plan. “Bovendien bezondigt acht procent van de volwassenen en twaalf procent van de jongeren zich aan binge drinking.”

De overheid wil problematisch alcoholgebruik in ons land tegen 2018 gevoelig terugdringen. Maar het eerste voorstel, het optrekken van de minimumleeftijd, werd vorige week al collectief afgeschoten.

Daarnaast is nu onder meer sprake van een verbod op het schenken of verkopen van alcohol in benzinestations en restaurants langs de snelwegen, wordt voorgesteld all-in feesten met alcohol à volonté of happy hours te verbieden, een minimumprijs in te voeren en bier uit de automaten te halen.

Voorts zou blazen verplicht worden, moeten er tegen 2018 jaarlijks een stuk meer alcoholcontroles komen en een alcoholcel in elk ziekenhuis.

Beslissingen tegen eind dit jaar

“Dit is een evenwichtsoefening”, erkent criminoloog Brice De Ruyver. “We onderzoeken of er een maatschappelijk draagvlak is. Voorstellen kunnen sneuvelen, als blijkt dat men daar niet op zit te wachten.”

Tegen het einde van het jaar zou de overheid willen beslissen welke voorstellen effectief ingevoerd zullen worden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content