Groep Roma-zigeuners heeft Evergem verlaten

© Belga

De groep Franse Roma-zigeuners die naar een beschermd landschap in Evergem trok, heeft het terrein in Evergem verlaten, volgens afspraak.

De groep Franse Roma-zigeuners die niet naar het Gentse doortrekkersterrein ging maar naar een beschermd landschap in het Oost-Vlaamse Evergem trok, heeft donderdagavond het terrein in Evergem verlaten. De volgende bestemming van de woonwagenbewoners is niet duidelijk, zegt waarnemend burgemeester Kathleen Depoorter van Evergem.

De stad Gent was woensdag voorbereid om een groep van 25 wagens op het doortrekkersterrein langs de Drongensesteenweg te ontvangen, maar de zigeuners die sinds zondagavond in Elewijt (Zemst) stonden, verkozen om door te reizen naar Evergem. In de deelgemeente Doornzele, in het beschermde landschap Doornzele Dries, streken woensdag rond 14.30 uur 33 woonwagens neer.

Omdat Doornzele Dries beschermd is en niet voorzien is op het ontvangen van woonwagenbewoners, moesten ze donderdag om 14.30 uur de dries verlaten. Na overleg met het gemeentebestuur hebben de Roma-zigeuners afgesproken dat ze om 17 uur het terrein zullen verlaten. De woonwagenbewoners hebben zich aan de afspraak gehouden, zegt waarnemend burgemeester Depoorter. “Het terrein werd in goede staat achtergelaten en ze hebben de vuilniszakken gebruikt die ze bij de gemeente hadden aangekocht. Ze hebben gezegd dat hun eindbestemming de Camargue is, maar het is niet duidelijk of ze nu rechtstreeks naar Frankrijk gaan.”

Roemenië wil integratie van de Roma verbeteren

De Roemeense premier Victor Ponta heeft meer inspanningen voor de integratie van de Roma aangekondigd. “De Roemeense regering heeft beslist de financiële middelen beter voor concrete projecten te benutten”, zei Ponta na een ontmoeting met zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault in Boekarest. Tot nog toe hadden vooral ngo’s zich om het lot van de Roma bekommerd. Veel geld werd daarbij ondoeltreffend uitgegeven. Nu wil de staat het probleem in handen
nemen, zei Ponta.

De Roma-politiek is een strijdpunt tussen beide landen. Duizenden Roma uit Roemenië zijn in de hoop op een beter leven naar Frankrijk getrokken. De regering in Parijs zette ze massaal weer het land uit en riep Roemenië op de invasie van de Roma te stoppen. Ayrault praatte aan het begin van zijn tweedaags bezoek aan Roemenië ook met president Traian Basescu. Onderwerp van de gesprekken was onder meer ook de door Roemenië nagestreefde toetreding tot de grenscontrolevrije Schengen-zone, die wegens bedenkingen van enkele EU-regeringen steeds weer wordt uitgesteld. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content