Groene tax shift levert duizenden banen op

Kris Peeters en Charles Michel © belga

6.500 extra banen kan een groene belastingverschuiving opleveren waarbij verschillende milieubelastingen worden verhoogd in ruil voor lagere loonlasten.

Een groene belastingverschuiving, waarbij verschillende milieubelastingen worden verhoogd in ruil voor lagere loonlasten, kan tot 6.500 extra banen opleveren. Dat blijkt uit een uitgebreide studie van het Vlaamse Departement Leefmilieu, waarover De Standaard bericht.

Het departement bekeek verschillende scenario’s, waarbij er zowel aan Vlaamse als federale milieubelastingen werd gesleuteld. Alle maatregelen hadden een positief effect op zowel het leefmilieu als de werkgelegenheid. In het rapport wordt daarom gesproken over een “dubbel dividend”.

Kilometerheffing voor vrachtwagens

Het invoeren van een uniforme kilometerheffing van 5 eurocent voor vrachtwagens en personenwagens zou het grootste effect hebben. Maar ook de afbouw van het voordeel van bedrijfswagens of de verhoging van de accijnzen op diesel leidt tot dat “dubbel dividend”.

De tax shift staat na de paasvakantie met stip op één op de agenda van de regering-Michel. Die heeft tegen de zomer een belastingverschuiving beloofd, om de lasten op arbeid fors te kunnen verminderen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content