Groen! wil zeven partijvoorzitters weer rond de tafel

‘Wie mensen wijsmaakt dat door een staatshervorming alle problemen opgelost zullen zijn, die liegt’, aldus voorzitter Wouter Van Besien.

Groen! vindt het hoog tijd om de virtuele onderhandelingen te stoppen en weer met de zeven partijvoorzitters rond de tafel te gaan zitten. Dat zei voorzitter Wouter Van Besien zaterdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groen!.

‘Het is bijzonder moeilijk een akkoord maken als je elkaar niet eens spreekt’, aldus Van Besien. Volgens hem hebben de onderhandelingen intussen een vrij absurd karakter gekregen.

‘Het lijkt wel of we allemaal rond een stopcontact zitten om te kijken wie er als eerste de stekker zal uittrekken. Ondertussen cirkelen de speculerende aasgieren boven ons hoofd en morren de mensen’, aldus Van Besien. Hij wees erop dat de mensen antwoorden en oplossingen willen.

Volgens Van Besien zijn de grote problemen van vandaag ingewikkeld en zullen de oplossingen dat ook zijn. Een staatshervorming is volgens hem nodig, maar het wordt tijd om ook de andere, globalere problemen aan te pakken, aldus de Groen!-voorzitter.

‘Staatshervorming lost niet alles op’

Hij verwees naar de financiële crisis, de klimaatverandering en de sociale ongelijkheid. ‘Wie mensen wijsmaakt dat door een staatshervorming alle problemen opgelost zullen zijn, die liegt’.

‘De sociale zekerheid is van en voor alle Belgen en dat moet zo blijven’, aldus Van Besien. ‘Een Vlaamse partij die het goed voorheeft met de sociale zekerheid van de Vlamingen kiest voor een federale organisatie’.

Volgens de voorzitter zal Groen! nooit akkoord gaan met een staatshervorming ‘als men ons niet zwart op wit kan aantonen dat de federale overheid leefbaar zal zijn’.

Van Besien deed tijdens zijn toespraak enkele oproepen. Aan CDH vroeg hij om niet in elk voorstel het einde van België te zien. Dat is niet waar en bovendien zijn sterke regio’s belangrijk’, aldus Van Besien. Aan de PS vroeg hij het ’theater’ wat te milderen. ‘Nuchterheid is ook belangrijk om een akkoord te kunnen vinden’.

Voorts riep de Groen!-voorzitter de N-VA op de redelijkheid te laten zegevieren. ‘Als wat er nu op tafel ligt in 2007 zo’n goed akkoord zou geweest zijn zoals Siegfried Bracke zegt, dan moet er nu met dit materiaal ook iets mogelijk zijn’.

CD&V tenslotte riep hij op terug zelf standpunten in te nemen, verantwoordelijkheid te tonen en samen met Groen! te werken aan een verregaande, maar solidaire staatshervorming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content