Groen wil geen schepenen en burgemeesters in het parlement

Jeremie Vaneeckhout © Belga

Groen wil een cumulverbod van een lokaal uitvoerend mandaat, burgemeester of schepen, met een parlementair mandaat.

Jeremie Vaneeckhout heeft voorstellen in die zin klaar voor de bespreking van het ontwerp van decreet ter versterking van de lokale democratie dinsdag in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. ’38 van de 69 parlementsleden van de Vlaamse meerderheidspartijen combineren dit vandaag met een burgemeesters – of schepenmandaat. Je krijgt geen parlementair mandaat van de kiezer als bijjob’, vindt hij.

Het ontwerp van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers schaft de opkomstplicht bij de gemeenteraadsverkiezingen af. ‘Een bijzonder vreemde beslissing om de democratie te versterken door minder mensen naar het stemhokje te laten gaan’, oordeelt Groen. ‘Als de minister daadwerkelijk de democratie een duw in de rug wil geven, moet hij de moed hebben om de decumul door te voeren. Alleen zo kan een parlementair ofwel honderd procent bezig zijn met Vlaamse politiek of de lokale democratie’, klinkt het bij Vaneeckhout.

Stemmen vanaf 16 jaar

Daarnaast wil Groen dat jongeren kunnen stemmen vanaf 16 jaar voor de gemeenteraad. ’16-jarigen doen mee aan de samenleving op verschillende manieren: ze laten hun stem horen, sommige hebben een bijbaan enzovoort. Waarom zouden ze dan niet mee kunnen doen aan politiek? Door hun stem kunnen ze de gemeentepolitiek en democratie nieuwe impulsen en energie geven’, stelt Vaneeckhout, die verwijst naar de vraag van de Europese Commissie aan de lidstaten om de kiesdrempel te verlagen naar 16.

Voorts ijvert Groen om meer genderevenwicht in de schepencolleges te krijgen. Nu kan een stad of gemeente nog bestuurd worden door een college met amper één vrouw.

Jeremie Vaneeckhout weet dat ruim de helft van de parlementsleden uit de Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD zetelt als schepen. Bij Vooruit is een cumul beperkt mogelijk, terwijl PVDA en Vlaams Belang nauwelijks of niet in een schepencollege zetelen. ‘Bij Groen is zo’n cumul trouwens niet mogelijk. Daarom ben ik in Anzegem gestopt als schepen toen ik parlementair werd. Volksvertegenwoordiger zijn is een eer, maar ook een meer dan voltijdse job’, besluit het Vlaams Parlementslid.

Partner Content