Groen wil burgerpanels mee laten beslissen over beleid

Wouter Van Besien © Belga

De partij Groen wil dat burgers vaker betrokken kunnen worden bij het nemen van belangrijke beleidsbeslissingen. Wouter Van Besien pleit voor de invoering van panels waarin uitgelote burgers samen met politici voorstellen kunnen uitwerken.

Hij heeft daarover een voorstel klaar dat hij in het Vlaams Parlement indient en voorstelt in Knack.

Wouter Van Besien wil dat burgers eigen voorstellen en bekommernissen op de politieke agenda kunnen plaatsen. Enkele maanden terug diende hij al een voorstel in om volksraadplegingen in heel Vlaanderen mogelijk te maken. Nu wil hij ook “deliberatieve democratie” een plaats geven in Vlaanderen.

‘Referenda zijn een geschikt instrument om voor of tegen een kwestie te stemmen, zoals over het Oosterweeltracé in Antwerpen. Er komt een “ja” of een “nee”, en het werkt als een hakbijl. Als de uitspraak is gevallen, is het voornaamste gezegd. Burgerfora buigen zich over complexere vragen die niet zomaar met een ja of een neen te beantwoorden zijn, bijvoorbeeld over de invoering van duurzame energie, of om bepaalde verkeersvraagstukken te regelen’, zegt Van Besien in Knack.

Lees het volledige voorstel van Van Besien in Knack deze week of in onze +zone: Van Besien komt met alternatief voor G1000

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content