Groen: ‘Loopbaanbegeleiding betalend maken is onverstandig’

De beslissing van de Vlaamse regering om loopbaanbegeleiding betalend te maken, is volgens Groen-parlementslid Björn Rzoska ‘onverstandig’.

Iedereen die werkt, kan momenteel één keer om de zes jaar gratis een beroep doen op begeleiding. Vanaf 1 juli zal men daarvoor moeten betalen met een loopbaancheque. Met een cheque van 40 euro kan men dan via de VDAB een pakket van vier uur loopbaanbegeleiding volgen met een reële waarde van 550 euro. Zo maakte Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekend.

Volgens het kabinet-Muyters zou het betalend maken van het systeem niet voor een extra drempel zorgen, maar parlementslid Björn Rzoska (Groen) is het daar niet mee eens. Hij denkt dat er minder mensen geneigd zullen zijn om hun loopbaan een andere wending te geven. Vooral de minst begoeden zullen afhaken, vreest hij. “Voor hen weegt die 40 euro het zwaarste door”, aldus Björn Rzoska. “Het lijkt erop dat minister Muyters gewoon extra inkomsten zoekt op de kap van werkenden die op termijn iets anders willen doen”, stelt hij.

“Loopbaanbegeleiding is een onderdeel van een dynamisch arbeidsmarktbeleid. Dit nu gaan afremmen door mensen 40 euro te laten betalen, is onverstandig.”

N-VA: ‘Momenteel ook niet gratis’

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) countert de kritiek van Groen-parlementslid Björn Rzoska. Zo maakt de N-VA-minister zich sterk dat de maatregel geen drempels invoert. “Integendeel, ze neemt er weg. We maken het systeem ruimer bekend, we leggen de lat voor iedereen gelijk en we gooien de markt aan aanbiederskant open, zodat het aanbod ook groter wordt”, aldus Muyters.

Minister Muyters wijst erop dat het systeem momenteel ook niet gratis is voor iedereen. “Er was een wettelijk maximum van 150 euro per loopbaanbegeleiding ingeschreven. Sommige begeleiders vroegen 50 euro per begeleiding, andere vroegen 70 euro, andere vroegen helemaal niks. Ons systeem zet dat nu vast op 40 euro per cheque, voor iedereen gelijk dus, onafhankelijk van de organisatie waar je lid van bent”.

“Bovendien is in het decreet ook de mogelijkheid voorzien voor organisaties om de cheques terug te betalen”, zegt Muyters.

De N-VA-minister benadrukt tot slot de grotere flexibiliteit: “Je hebt recht op twee pakketten van vier uur eens om de 6 jaar. Je kan die meteen samen inzetten, maar je kan je pakketten ook spreiden. Net die flexibiliteit, het feit dat het voor iedereen gelijk is en de open markt zijn elementen die de drempel zullen verlagen om actief na te denken over je loopbaan”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content