Groen-Ecolo: ‘Electrabel creëert zelf energieschaarste en manipuleert regering’

© belga

Energieproducent Electrabel creëert zelf energieschaarste en is verantwoordelijk voor de bevoorradingsonzekerheid, zo menen oppositiepartijen Groen en Ecolo. Op die manier zou de producent hogere winsten uit de strategische reserve willen halen.

De federale oppositiepartijen Groen en Ecolo menen dat energieproducent Electrabel zelf de energieschaarste creëert en dus verantwoordelijk is voor de bevoorradingsonzekerheid. De regering wordt de facto gemanipuleerd, met als doel de verlenging van de levensduur van de oudste kerncentrales en hogere winsten via de strategische reserve, stellen ze.

“De federale regering ondergaat het volledig op dit moment. Gewillig of niet, dat laat ik in het midden”, zei Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo tijdens een persconferentie. “Het dictaat van electrabel is een feit.” De ecologisten puren hun conclusies uit verschillende vaststellingen. Zo blijkt volgens hen uit informatie van hoogspanningsnetbeheerder Elia en parlementaire gegevens dat 87 procent van de centrales die in 2015 zullen sluiten, van Electrabel zijn. Het bedrijf bepaalt de “agenda en setting” van het productiepark, klinkt het.

Deadline

Ten tweede vinden ze dat Electrabel de agenda en condities bepaalt van de levensduurverlenging van Doel 1 en 2, waarbij ze bijvoorbeeld naar de nucleaire rente verwijzen. Daar komt volgens Ecolo en Groen bij dat de datum van de onderzoeksresultaten en onbeschikbaarheid van de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2 steeds opschuift.

De groenen vinden het niet kunnen dat Electrabel op 1 juli zal beslissen over de beschikbaarheid van de twee centrales, daags na de bekendmaking van de contracten van de strategische reserve. Klassieke centrales die men sluit, worden nadien winstgevender via de strategische reserve, die op zich groter wordt door de onzekerheid over de kernreactoren, luidt de redenering.

Voor de groenen mag de beslissing over de strategische reserve pas vallen nadat er duidelijkheid is over de scheurtjescentrales, waarvoor een deadline geprikt moet worden. De strategische reserve kan aangeboord worden in dagen van energieschaarste en zal grotendeels bestaan uit energieproductie uit centrales die normaal zouden worden stilgelegd wegens niet rendabel.

Electrabel: ‘Gebrek aan kennis over de energiesector’

Electrabel-CEO Philippe Van Troeye is zeer verbaasd over de stelling van Groen en Ecolo dat het bedrijf zelf de energieschaarste creëert. Hij “ontkent ten stelligste” dat het bedrijf achter het stroomtekort zou zitten. “Zulke uitspraken tonen duidelijk een gebrek aan kennis van de toestand waarin de energiesector zich in België en Europa bevindt”, klinkt het in een persbericht.

“In tegenstelling tot wat Groen! en Ecolo zeggen, is het altijd de wens van Electrabel geweest om een productiepark te hebben dat de behoeften van haar klanten dekt, maar ook om een verantwoordelijke, lokale speler te zijn. Ter herinnering, naast de investeringen voor de verlenging van de levensduur van een kerncentrale, investeert Electrabel in België elk jaar 460 miljoen euro. Ze is daarmee de grootste groene investeerder in het land”, aldus het bedrijf.

‘Structurele kwetsbaarheid’

Electrabel haalt voorts verschillende factoren aan. Zo werd deze winter “de structurele kwetsbaarheid van de bevoorradingszekerheid blootgelegd” door de niet geplande onbeschikbaarheid van enkele kernreactoren.

Ook hekelt de energiereus dat de in 2003 besliste kernuitstap niet gepaard ging met een langetermijnsstrategie om de nodige investeringen aan te trekken voor de vervangende productiecapaciteit. En het bedrijf stelt dat aardgascentrales, die nodig zijn voor de bevoorradingszekerheid, onrendabel werden door de marktomstandigheden en sterke ondersteuning van hernieuwbare energie.

Marghem: ‘Electrabel dicteert de wet niet’

Minister van Energie Marie-Christine Marghem neemt het niet dat de oppositiepartijen Groen en Ecolo stellen dat Electrabel de regering manipuleert en te veel weegt op het energiebeleid. Electrabel dicteert de wet niet, reageert de minister.

Marghem wijst erop dat het langer openhouden van Doel 1 en 2 de bevoorradingszekerheid moet dienen. Onderhandelingen hierover met uitbater Electrabel zijn lopende en moeten tot een evenwichtig akkoord leiden, klinkt het.

Indien er geen akkoord is tegen 30 november, zal de levensduurverlenging van de centrales 31 maart 2016 niet overschrijven. “Het is dus niet Electrabel dat de wet dicteert.” De minister herinnert er voorts aan dat de strategische reserve door de vorige regering ingevoerd werd. De wet rond de strategische reserve verplicht producenten die een thermische centrale willen sluiten, deel te nemen aan de aanbesteding voor de strategische reserve. Indien de federale energieregulator CREG de prijs die de producent voorstelt onredelijk vindt, kan de minister één of meerdere aanbieders de prijs en de volumes opleggen.

“Het is dus niet Electrabel dat de schaarste organiseert”, besluit Marghem daarom. “De huidige situatie is het gevolg van een afwezigheid van energiebeleid sinds meer dan 10 jaar. Mijn doel is een langetermijnvisie uit te bouwen door middel van een interfederaal energiepact dat dit jaar vorm moet krijgen”, aldus nog minister Marghem.

(Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content