Greenpeace: Nucleair noodplan België ontoereikend

© Eric Lalmand/Belga

De bestaande maatregelen zijn enkel zinvol bij een klein nucleair incident, zegt energiespecialist Eloi Glorieux van Greenpeace.

Het nucleaire noodplan in België is ontoereikend om de gevolgen van een ernstige kernramp aan te pakken, zegt Greenpeace. De bestaande maatregelen zijn enkel zinvol bij een klein nucleair incident.

Zo voorziet het noodplan enkel schuil- en evacuatiemaatregelen voor bewoners in een straal van maximaal 10 kilometer rond de kerncentrales. “Die veiligheidszones zijn duidelijk te klein,” zegt energiespecialist Eloi Glorieux van Greenpeace. “Een onderzoekscommissie in de Senaat pleitte in 1991 al voor een zone van 30 kilometer of meer.”

Oefening

Het plan voorziet wel dat de interventiezone voor evacuaties in geval van nood kan worden uitgebreid, maar daar heeft Greenpeace weinig vertrouwen in. Glorieux: “Daar is immers niets concreets voor voorzien. Dat wordt dus improviseren en zal wellicht tot chaos leiden.”

Glorieux betreurt ook dat de noodplannen te weinig worden ingeoefend. “Veel van de maatregelen die het noodplan voorschrijft, vragen een grondige voorbereiding, een degelijke opleiding en regelmatige oefening. Dat gebeurt echter onvoldoende.”

Grens

Bovendien wordt er in het noodplan geen rekening gehouden met de nucleaire installaties die zich in de buurt van de Belgische grens bevinden. Glorieux: “De kerncentrale van het Noord-Franse Gravelines bevindt zich bijvoorbeeld op amper 30 kilometer van de Belgische kust. Maar ook daarvoor zijn geen ingeoefende maatregelen voorzien.”

Glorieux besluit: “De kans op een ernstige kernramp in België is dan wel klein, maar de gevolgen kunnen wel heel groot zijn”. Greenpeace pleit er dan ook voor om de wet op de kernuitstap te respecteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content