Video | Nieuws

Grappig geklungel op G7-top: Wat met die handjes?

Handjes schudden is moeilijker dan je denkt. Dat hebben Amerikaans president Obama en zijn collega-regeringsleiders op de G7-top in Brussel bewezen. Want wat doe je als twee gastheren je tegelijk de hand willen schudden? Improviseren.

Op internationale politieke bijeenkomsten is het de gewoonte dat regeringsleiders op de foto gaan met de gastheer of -vrouw van de bijeenkomst. Terwijl ze breed glimlachend in de lens kijken schudden ze elkaar vol zelfvertrouwen de hand.

Maar de G7-top in Brussel wordt voorgezeten door de Europese Unie. Die EU heeft twee gastheren: Europees president Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. De regeringsleiders van de zeven grootste industrielanden hadden zo ieder hun manier om de twee gelijktijdig de hand te schudden.

In volgorde: President Barack Obama (VS), premier David Cameron (VK), premier Shinzo Abe (Japan), president François Hollande (Frankrijk), premier Stephen Harper (Canada), premier Matteo Renzi (Italië) en bondskanselier Angela Merkel (Duitsland).

Handjes schudden is moeilijker dan je denkt. Dat hebben Amerikaans president Obama en zijn collega-regeringsleiders op de G7-top in Brussel bewezen. Want wat doe je als twee gastheren je tegelijk de hand willen schudden? Improviseren. Op internationale politieke bijeenkomsten is het de gewoonte dat regeringsleiders op de foto gaan met de gastheer of -vrouw van de bijeenkomst. Terwijl ze breed glimlachend in de lens kijken schudden ze elkaar vol zelfvertrouwen de hand. Maar de G7-top in Brussel wordt voorgezeten door de Europese Unie. Die EU heeft twee gastheren: Europees president Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. De regeringsleiders van de zeven grootste industrielanden hadden zo ieder hun manier om de twee gelijktijdig de hand te schudden. In volgorde: President Barack Obama (VS), premier David Cameron (VK), premier Shinzo Abe (Japan), president François Hollande (Frankrijk), premier Stephen Harper (Canada), premier Matteo Renzi (Italië) en bondskanselier Angela Merkel (Duitsland).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content