Governator neemt afscheid

© Reuters

Arnold Schwarzenegger neemt maandag definitief afscheid als gouverneur van de staat Californië. ‘He won’t be back’ en daar zijn vele inwoners van de Golden State niet rouwig om.

Schwarzenegger, een Republikein van de progressieve soort, viel tijdens zijn ambtstermijn op door zijn groene opvattingen, maar hij laat wel een staat achter die op apegapen ligt. Zo is het overheidstekort van de 40 miljoen inwoners tellende deelstaat aan de Stille Oceaan verdubbeld. Ter verdediging van de Governator:
alle deelstaten in de VS zitten in zwaar financieel water, en blijkbaar is Arnie een van de weinige politici die daadwerkelijk op zijn verkiezingsbeloften afgerekend wordt.

Toen Arnie in 2003 de immens impopulaire Gray Davis opvolgde, beloofde hij bijzonder veel, niet in het minst het saneren van de overheidsfinanciën, het creëren van arbeidsplaatsen en het aanzwengelen van de economie.

President
Schwarzenegger wordt als gouverneur opgevolgd door de Democraat Jerry Brown, die in de jaren 70 en 80 reeds twee ambtstermijnen als gouverneur van de Gouden Staat vervulde.

Over de toekomstplannen van het 63-jarige Oostenrijkse Jerommeke is niet veel bekend. Sommigen hopen dat de voormalige Mister Universe terugkeert naar Hollywood, anderen vrezen dit.

Waarnemers sluiten echter niet uit dat de Schwarzenegger politiek actief blijft. Zelfs een postje in de regering-Obama -milieukwesties- wordt niet uitgesloten.

Eén ding staat vast: president van de VS wordt hij niet. Dat privilege is enkel weggelegd voor in de VS geboren mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content