‘Gigantisch probleem’ volgens cipiers: ‘minister wil geen water bij de wijn doen’

Koen Geens © Belga

Er is nog steeds geen akkoord tussen minister Koen Geens en de vakbonden. Morgenavond zitten beide partijen opnieuw samen.

Het overleg tussen de vakbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft niets opgeleverd. Beide partijen zien elkaar opnieuw woensdagavond om 19 uur, zo zei Geens na afloop van de onderhandelingen. ” De syndicaten blijven bij hun eisen langs Franstalige kant. De Nederlandstalige syndicaten blijven akkoord.” Volgens de bonden is er een “gigantisch probleem”.

BHV

De minister vergeleek de aanhoudende situatie met bijna vier weken staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. “Weet dat we uit BHV zijn geraakt, en dat was veel moeilijker dan deze situatie.” Volgens Geens verliep het overleg zeer constructief, ondanks de vernielingen aan zijn kabinet bij de vakbondsactie.

Volgens de vakbonden wil de minister niet terugkeren naar het personeelsplan 2014, zoals de Franstalige bonden vragen. “Hij keert niet terug naar het personeelsplan 2014. Dus zitten we met een gigantisch probleem”, aldus ACOD-secretaris Gino Hoppe. Geens zal volgens Hoppe woensdag nieuwe voorstellen doen in het kader van anders werken.

Volgens Michel Jacobs van de Franstalige socialistische overheidsvakbond CGSP blijven de Franstalige bonden een terugkeer naar het personeelskader 2014 eisen en willen ze dat de rationaliseringsoefeningen stopgezet worden. “De minister wil geen water bij de wijn doen”, zei Jacobs, die erop wees dat er weinig onderhandelingsmarge is. Hij roept premier Charles Michel op er alles aan te doen om tot een oplossing te komen. “Men staakt niet voor het plezier. Ik wil resultaten.”

Referendum

Eddy De Smedt van VSOA wacht af wat er woensdagavond op de onderhandelingstafel zal liggen. “De minister wil niet terug naar het personeelsplan 2014 en de rationaliseringsoefening wil hij niet stoppen. We gaan morgenavond ‘open minded’ deelnemen aan het overleg en zien wat hij te zeggen heeft.” Volgens De Smedt vraagt zijn liberale vakbond als enige aan Vlaamse kant dat het personeel zich over de voorstellen kan uitspreken in een referendum. “Het is de VSOA die aan Vlaamse zijde meegaat met de eisen aan Franstalige kant.”

'Gigantisch probleem' volgens cipiers: 'minister wil geen water bij de wijn doen'
© Belga

Filip Dudal van ACV wijst er dan weer op dat de voorstellen van Geens – met onder meer de belofte van 405 nieuwe aanwervingen – aan Vlaamse zijde bij ledenvergaderingen van ACV en ACOD aanvaard werden. Maar het overleg woensdag belooft moeilijk te worden. “Als iedereen bij zijn standpunt blijft, wordt het moeilijk. Maar ik hoop dat er witte rook zal komen.” Voor Laurence Clamar van de Franstalige christelijke bond CSC moet Geens nu duidelijk aangeven aan wat mogelijk is en wat niet. De regering moet nu een geste doen, klonk het. Premier Michel is nu de man om de zaak te deblokkeren.

Ook ACV’er Dudal veroordeelde net als de andere bonden voor aanvang van het overleg de vernielingen en het geweld bij de vakbondsactie. “Geweld gebruiken om je gelijk te halen is volledig verkeerd. Dat moet je via de onderhandelingstafel doen.” Na afloop zei Michel Jacobs van CGSP dan weer dat hij de feiten niet kon veroordelen omdat er reeds zolang wordt onderhandeld, maar ze natuurlijk wel betreurde. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content