Zwitserse privékliniek gesloten na 5 verdachte overlijdens

Medicijn in lab © Reuters

In het Zwiterse Bussigny, een stadje nabij Lausanne, wordt het mirakelmedicijn First Immune in verband gebracht met 5 verdachte overlijdens van kankerpatiënten. Voor dit wondermedicijn wordt op internet agressief promotie gevoerd en veel geld betaald.

First Immune® is een product van Immuno Biotech, een lab met medische centra in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Duitsland. First Immune® is de merknaam van GcMAF, een eiwit dat een rol speelt in het immuunsysteem. Gc verwijst naar een gen en MAF staat voor marcrophage activating factor. Macrofagen zijn witte bloedcellen die ongewenste gasten opruimen.

Nonsens, maar dat weet de patiënt niet

Tot nog toe is nooit enig effect aangetoond van therapie met GcMAF. Niet zo volgens Immuno Biotech, een bedrijf dat dit eiwit massaal produceert en zwaar promoot: zijn stellen dat GcMAF een soort wondermolecule is die niet alleen kanker geneest, maar ook helpt bij Hiv, Alzheimerdementie, depressies, levercirrose en andere moeilijk geneesbare aandoeningen die vaak tot wanhoop leiden. Het lab verwijst naar wetenschappelijke publicaties in vakbladen om de werking van GcMAF te bewijzen, maar deze zogenaamde vakbladen zijn in werkelijkheid commerciële tijdschriften die alles publiceren zo lang er maar genoeg voor betaald wordt. Dergelijke rooftijdschriften noemt men ‘predatory journals’. Ze staan vol nonsens, maar dat weet de patiënt niet.

Ondertussen wordt het product online gepromoot en verkocht en daarnaast gebruikt in enkele peperdure private klinieken die door hetzelfde bedrijf werden opgericht, waaronder de kliniek ‘First Immune’ in Bussigny.

Brits lab gesloten in februari

In februari werd in Groot-Brittannië reeds een van de labs van Immuno Biotech gesloten omdat de productie van GcMAF, waarvan noch de veiligheid noch de werking bewezen is, niet gebeurde volgens de vereiste goede productiepraktijken. De Medicine and Healthcare Regulatory Agency (MHRA), de medische toezichthouder in VK, sloot daarop het lab in Cambridgeshire na een grondige inspectie. Dat weerhield de producenten er niet van om elders in Europa hun lucratieve business in stand te houden.

Tot 5 kankerpatiënten onverwacht overleden in het Universitair Ziekenhuis van Lausanne. Artsen ontdekten dat ze kort daarvoor alle 5 met First Immune® behandeld waren in Bussigny, tegen een kostprijs van gemiddeld 5.000 euro per week. De zaak ging aan het rollen en de rechtbank oordeelde dat de privékliniek haar deuren onmiddellijk moest sluiten, wat afgelopen weekend op politiebevel gebeurde. Of de dood van de 5 patiënten rechtstreeks verband houdt met GcMAF wordt op dit moment verder uitgeklaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content