Zwaarlijvigen op gewicht wijzen, doet hen verdikken

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Zwaarlijvige mensen wijzen op hun overgewicht helpt hen niet om af te vallen. Integendeel, wie gediscrimineerd wordt omwille van overgewicht, zal net meer gaan eten.

Discriminatie van zwaarlijvige mensen, helpt hen niet om af te vallen. Dat blijkt uit een studie van de University College London.

Het onderzoek werd gevoerd bij 2.944 Britse volwassenen over een periode van vier jaar. De studiegroep werd gevraagd of ze in het dagelijkse leven gediscrimineerd werden omwille van hun gewicht. Ze werden bijvoorbeeld zonder respect behandeld, kregen slechte service in de winkel of werden verweten.

Bijna 1 kilo bijgekomen

Wie zei op die manier gediscrimineerd te worden, kwam in vier jaar tijd meer bij dan wie niet op zijn gewicht gewezen werd. Gediscrimineerde zwaarlijvigen kwamen in die periode gemiddeld 0,95 kilogram bij, terwijl anderen tot 0,71 kilogram afvielen. Een verschil van 1,66 kilogram dus.

De studie die in het magazine Obesity verscheen, spreekt zo het algemene idee tegen dat door zwaarlijvigen op hun overgewicht te wijzen, die mensen zouden worden aangemoedigd om af te vallen.

Stress vergroot eetlust

‘Zulke discriminatie kan niet gerechtvaardigd worden’, zegt hoofdauteur Sarah Jackson op de website van UCL. ‘Onze resultaten tonen aan dat het gewichtsverlies helemaal niet aanmoedigt. De bevindingen suggereren zelfs dat het tot gewichtstoename kan leiden.’

Van de bijna 3.000 deelnemers aan de studie, verklaarde 5 procent gediscrimineerd te zijn omwille van gewicht. Daarvan hoorde 1 procent bij de categorie ‘normaal gewicht’, 36 procent was ‘gevaarlijk zwaarlijvig’. Mannen en vrouwen werden ongeveer even vaak gediscrimineerd op vlak van gewicht.

‘Vorige studies toonden al aan dat wie uitgesloten wordt vaak gaat eten om zich beter te voelen. De discriminatie leidt tot stress, en dat kan dan weer de eetlust vergroten. Er wordt vooral naar ongezond, suikerrijk voedsel gegrepen’, aldus Jackson.

Minder zelfzeker

‘Mensen voelen zich minder zelfzeker als ze worden uitgesloten. In plaats van te gaan sporten – wat vaak in het openbaar gebeurt – zal die onzekerheid ertoe leiden dat ze die fysieke activiteit net gaan mijden’, zegt Jackson.

‘Gewichtsdiscriminatie maakt deel uit van het obesitasprobleem, het is dus geen oplossing’, meent coauteur en directeur van Cancer Research UK, Jane Wardle, nog op de website. ‘Vele zwaarlijvige patiënten geven zelfs aan respectloos behandeld te worden door hun dokter, omwille van hun gewicht. Iedereen, inclusief dokters, zou moeten stoppen mensen met de vinger te wijzen omwille van hun gewicht. In de plaats daarvan moet steun geboden worden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content