Zuid-Amerikaanse donoren niet langer geweigerd dankzij nieuwe bloedtest

© Belga

Migranten zullen makkelijker bloed kunnen geven door een nieuwe bloedtest die de ziekte van Chagas moet opsporen bij donoren.

Vanaf het voorjaar van 2012 test het Rode Kruis bloedgiften in Vlaanderen ook op de ziekte van Chagas. Dat is een tropische hart- en leverziekte die van nature alleen in Latijns-Amerika voorkomt, maar door migranten hierheen wordt gebracht. Dat bericht De Standaard dinsdag.

Migranten met Chagas zijn niet besmettelijk, omdat het insect dat de ziekte in hun herkomstlanden verspreidt, in Europa niet voorkomt. Ze kunnen de ziekte wel doorgeven van moeder op kind, of door bloed te geven.

Allemaal geweigerd

Ook al is naar schatting slechts één op de tien migranten met de parasiet besmet, tot dusver weigert het Rode Kruis ze als bloedgever veiligheidshalve allemaal. Het gaat om mensen uit de zuidelijke VS, Mexico, Midden- en Zuid-Amerika.

Om zulke donoren niet langer te hoeven weigeren, gaat het Rode Kruis hen vanaf komend voorjaar checken op Chagas, zegt gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove. “Vinden we geen parasieten in hun bloed, dan kunnen ze voortaan gewoon bloed geven.” Enkel bij bewezen besmetting worden kandidaten dan nog geweigerd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content