Zo herken je een introvert op Facebook

© iStock

De dingen die je zegt op Facebook verraden heel wat over je persoonlijkheid. Een studie die verscheen in de Journal of Personality and Social Psychology kon aan de hand van Facebook-posts duidelijk het onderscheid maken tussen introverten en extraverten.

Gregory Park en zijn collega’s van de University of Pennsylvania’s Positive Psychology Center analyseerden statusupdates van meer dan 66.000 Facebook-gebruikers. Zij gebruikten ook een persoonlijkheidsapp die peilt naar wat psychologen The Big Five noemen: extraversie, mildheid, ordelijkheid, emotionele stabiliteit en autonomie.

Wat blijkt? Het verschil tussen extraverten en introverten op Facebook is niet bepaald subtiel. Wie als introvert uit de persoonlijkheidstests kwam, gebruikte vaker woorden als ‘computer’, ‘internet’ en ‘lezen’, ofwel woorden die suggereren dat de schrijver ervan zich thuis bevindt. Ook de posts van extraverten barsten van de stereotypen: zij gebruikten vaker woorden als ‘feestje’, ‘vanavond’, ‘liefde!’ (inclusief uitroepteken).

Zo herken je een introvert op Facebook
© University of Pennsylvania’s Positive Psychology Center

In de groene clusters rond de woordenwolk staan woorden die het meest waarschijnlijk zijn om samen in één post voor te komen. Ook de andere vier persoonlijkheidskenmerken van The Big Five werden onder de loep genomen, en ook daar zijn de resultaten opmerkelijk. Hier is alvast de woordenwolk die toont wat milde en bazige mensen zeggen:

Zo herken je een introvert op Facebook
© University of Pennsylvania’s Positive Psychology Center

Het volledige onderzoek vindt u hier.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content