Ziekenhuizen binden patiënten te vaak vast

Teveel ziekenhuizen maken hun patiënten onnodig vast aan hun bed. Dat is gevaarlijk en kan er zelfs toe leiden dat ze zichzelf per ongeluk verhangen, stelt de Zorginspectie.

In twee op de drie algemene ziekenhuizen riskeren patiënten die gefixeerd zijn zich per ongeluk aan de riemen te verhangen. Volgens de Zorginspectie gebeurt de fixatie bovendien vaak zonder overleg met een arts, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De kranten berichten over een recente analyse van de inspectieverslagen door de Zorginspectie. Daaruit blijkt dat heel wat ziekenhuizen zich niet houden aan de strikte regels voor fixatie. Nochtans lopen de patiënten dan verhoogd risico op ernstige letsels of zelfs verstikking, luidt het.

Buiten de dokter om

In een meerderheid van de ziekenhuizen die tussen 2010 en 2012 werden bezocht, werden artsen niet betrokken bij de beslissing om een patiënt te fixeren. Ze werden er enkel van op de hoogte gebracht, hoewel agressief gedrag bijvoorbeeld ook te wijten kan zijn aan medicatie.

Fixatie mag ook enkel als de patiënten een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. Nochtans werden in 24 ziekenhuizen ook patiënten vastgebonden die enkel storen of roepen.

Psychologisch leed

Ook onderzoekster Kristin Slachmuylders van de Karel de Grote-Hogeschool besluit uit onderzoek in Antwerpen dat in de algemene verpleegafdelingen tussen 26 en 37 procent van de patiënten gefixeerd wordt door bedhekken op te trekken of ze met gordels vast te binden. Nochtans verhoogt dit het risico op valpartijen en lijden patiënten er soms ook psychologisch onder.

Johan Hellings, afgevaardigd bestuurder van ziekenhuiskoepel Icuro, erkent in de kranten het probleem. “Juist omdat de maatregel zo ingrijpend is, moet eerst naar alternatieven gezocht worden”, beaamt hij.

Hellings wil ook dat de procedures opgevolgd, gemeten en publiek gemaakt worden. “Volgend jaar willen we zo’n kwaliteitsindicator ontwikkelen”, stelt hij nog. Al zijn heel wat ziekenhuizen volgens hem intussen bezig met hun fixatiebeleid. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content