Zelfmoordtoerisme Zwitserland sterk gestegen

Zwitserland © REUTERS

Het aantal buitenlanders dat naar Zwitserland trekt om zelfmoord te plegen is tussen 2009 en 2012 verdubbeld, zo blijkt uit een studie van een instituut in Zürich.

Vooral Duitsers en Britten maken gebruik van de begeleide zelfdoding in het land. Zwitserland is één van de weinige landen ter wereld waar hulp bij zelfdoding toegestaan is, op voorwaarde dat de betrokkene geen baat heeft bij de dood van de persoon in kwestie.

Op basis van gegevens van een instituut in Zürich hebben Zwitserse en Britse vorsers uitgevlooid dat 611 buitenlanders uit 31 landen tussen 2008 en 2012 gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid tot begeleide zelfdoding. Duitsers (268) en Britten (126) voeren de lijst aan, gevolgd door Fransen, Italianen, Amerikanen, Oostenrijkers en Canadezen.

Uit de studie blijkt ook dat het aantal begeleide zelfdodingen van niet-ingezetenen tussen 2009 en 2012 is verdubbeld. Zo kozen in 2009 slechts vier Italianen voor begeleide zelfdoding in Zwitserland. In 2012 was dat aantal gestegen tot 22. In diezelfde periode nam het aantal Fransen toe van zeven tot 19.

Ernstige gezondheidsproblemen

Zij die zich aanmelden voor begeleide zelfdoding, hebben ernstige gezondheidsproblemen. Zo verwijst bijna de helft naar neurologische aandoeningen. De vorsers signaleren ook dat een toenemend aantal kandidaten zich aanmeldt met niet-dodelijke ziektes, of met een ziekte die nog niet in een terminale fase is beland, maar ze achten het voorbarig om conclusies te trekken.

Wel stellen ze vast dat het Zwitserse zelfmoordtoerisme debat losweekt in naburige landen. Sommige denken eraan hun wetgeving aan te passen. “Het grote publiek beseft langzamerhand dat het eerder gênant is, intellectueel maar ook moreel, dat een ander land het vuile werk moet opknappen”, stelt auteur Charles Foster van de universiteit van Oxford.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content