Willem Betz van Skepp: ‘Er is geen enkel bewijs dat homeopathie werkt’

© iStock

Homeopathie hoeft niet verboden te worden. Maar Willem Betz (Skepp) vindt het een schande dat de Europese Unie deze middelen na veel gelobby heeft bestempeld als medische producten. ‘Dat is puur consumentenbedrog.’

Hoe durven apothekers, die toch zijn opgeleid in de farmacologie, nog homeopathische middelen geven aan zieke patiënten? (Lorenz Van der Linden, Wezemaal)

Willem Betz: Ik vrees dat de winstmarges veel verklaren. Apothekers verkopen ten slotte ook schoonheidsproducten en antirimpelcrèmes, die ook geen zier uithalen. Uiteraard zijn er heel wat bekwame apothekers die homeopathie sterk afkeuren. Maar ook voor hen is het een manier om wat winst te maken. Het zijn nu eenmaal handelaars. Het grote verschil is wel dat je bij sommige apothekers reclame ziet voor homeopathische middelen, tegen griep bijvoorbeeld, wat je reinste bedrog is. Anderen zullen het alleen bovenhalen als klanten er expliciet naar vragen.

Wat denkt u van fytotherapie, in plaats van homeopathie? (Emmanuel Dhondt, Aalst)

Betz: Fytotherapie zijn middelen op basis van planten. Het is dus iets helemaal anders dan homeopathie: bij fytotherapie zijn er tenminste bestanddelen aanwezig, in niet-verwaarloosbare hoeveelheden. Maar ook bij fytotherapie worden allerlei zaken beweerd die niet bewezen zijn. Elke plant bevat honderden chemische bestanddelen, soms zijn die nuttig en soms gevaarlijk. Wanneer hun werking nuttig en bewezen is, worden ze aanvaard in de geneeskunde. Zo zijn er heel veel. Denk maar aan taxus tegen kanker, en vingerhoedskruid tegen hartproblemen. Het gevaar van fytotherapie die buiten de apotheek wordt verkocht, is dat de hoeveelheid werkzame stof niet verzekerd is: soms is dat bijna niets, soms gevaarlijk veel.

Het gevaar van fytotherapie die buiten de apotheek wordt verkocht, is dat de hoeveelheid werkzame stof niet verzekerd is

Hebt u de onderzoeken van Emoto gezien? Hoe kunt u er zo zeker van zijn dat er geen krachten zijn die u niet kent, alleen omdat u ze niet kunt wegen, meten of zien? (Els Verhoeven, Oranjewoud, Nederland)

Betz: Emoto is een Japanner zonder wetenschappelijke opleiding die verschillende experimenten deed met schaaltjes water die hij prees of uitschold (eentje kreeg het etiket ‘Hitler’) en dan liet bevriezen. De vorm van de ijskristallen zou dan mooi of lelijk geweest zijn, naargelang van zijn uitspraken. Hij probeerde dat ook te verbinden aan homeopathie, door vloeistof te laten bevriezen waar praktisch geen bestanddelen in zaten (zoals homeopathie) en dan toch een verschil aan te tonen met vloeistof zonder bestanddelen. Maar elke wetenschapper noemt dat onzin. Variaties in ijskristallen kun je door allerlei omstandigheden verklaren, maar niet door menselijke emoties.

Homeopathie werkt alleen als je erin gelooft, beweren ze. Wat dan met de toepassing bij kinderen? Mijn kinderen hebben tot hun 18 jaar nooit andere medicatie gekend dan homeopathie. In combinatie met een gezonde voeding konden we hen steeds behoeden voor ernstige ziektes. (Dirk Waeyaert, Westvleteren)

Betz: Gedurende eeuwen, lang voor de komst van wetenschappelijke geneeskunde of homeopathie, werden mensen ook volwassen en oud. Op basis van die argumenten zou je evengoed kunnen stellen dat homeopathie werkt tegen uit de hemel vallende olifanten.

VRAAG VAN DE WEEK:

Zou het niet beter zijn de verkoop van homeopathische producten in de apotheken te verbieden en ze elders toe te laten? De klant kan dan nog kiezen, maar dan is duidelijk dat het geen geneesmiddelen zijn. (André Vansteenbrugge, Oudenaarde)

Betz: Wat mij betreft horen ze niet in een apotheek, maar verbieden is niet democratisch. Iedereen mag ten slotte kopen wat hij wil. Het probleem is dat ze, dankzij de lobby van homeopathiefabrikanten, door Europa als ‘homeopathische medische producten’ werden bestempeld en dus enkel in de apotheek verkocht mogen worden, alsof het medicijnen zijn. Maar de producenten hoeven op geen enkele manier te bewijzen dat ze ook werken. Ze mogen zelfs stoffen vermelden die er helemaal niet in zitten. Puur consumentenbedrog!

VOLGENDE WEEK

Belanden we straks in een vastgoedbubbel?

Stel uw vraag aan woningmarktonderzoeker Frank Vastmans (KU Leuven).


Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Partner Content