‘Wettelijk kader voor euthanasie bij psychisch lijden is wankel’

© Belga

Veertig prominenten van verschillende strekkingen ondertekenen een petitie tegen euthanasie bij psychisch lijden, schrijft Artsenkrant.

‘Het wettelijk kader voor euthanasie bij psychisch lijden is wankel, er wordt over de dood beslist louter op basis van een subjectieve inschatting. Bovendien legt de wetgeving een hypotheek op het klinische werk en heeft ze maatschappelijk ondermijnende gevolgen’, luidt de kernboodschap van de tekst.

De petitie komt niet uit de lucht vallen. Sinds enkele weken woedt er op de opiniepagina’s van Artsenkrant een hevige polemiek tussen voor- en tegenstanders van euthanasie bij psychisch lijden. Broeder dr. René Stockman, generale overste van de Broeders van Liefde, stak het vuur aan de lont. Hij stelde ‘dat het gevaar niet denkbeeldig is dat er zich een groep artsen aan het vormen is die euthanasie als ultieme therapievorm gaan aanbieden.’

Waarop professor Wim Distelmans (kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde) reageerde: ‘Euthanasie is geen nieuwe therapie, maar een persoonlijke beslissing. In uitzonderlijke situaties wanneer er geen redelijke palliatieve behandeling bestaat, is er de mogelijkheid tot een zelfgekozen levenseinde of euthanasie. De bespreekbaarheid van deze ‘noodrem’ blijkt vaak zelfs levensverlengend of levensreddend te zijn en weerhoudt menigeen van (een poging tot) gruwelijke zelfdoding’, aldus dokter Distelmans.

Initiatiefnemers van de petitie zijn professoren Ariane Bazane (klinische psychologie, ULB), Gertrudis Van de Vijver (moderne wijsbegeerte en wetenschapsfilosofie UGent) en Willem Lemmens (ethiek en moderne wijsbegeerte UA).


Bekende ondertekenaars zijn onder meer Herman De Dijn (HIW, KU Leuven), Jan de Lepeleire, (prof huisartsgeneeskunde KU Leuven), Benoit Beuselinck (algemene medische oncologie UZ Leuven) en Lieven Lagae (prof kinderneurologie KU Leuven). Heel wat psychiaters tekenden ook: Marc Calmeyn, Georges Otte, Luc Van Melkebeke, Ludi Van Bouwel, Jos Vandecappelle, Léo Jadot en Jean-Benoît Linsmaux.

Eerder bleek al dat van de 100 patiënten die tussen oktober 2007 en december 2011 doorverwezen werden voor verdere uitklaring van hun vraag om euthanasie op basis van ondraaglijk psychisch lijden, er uiteindelijk 35 overleden na euthanasie. Acht patiënten met een ontvankelijk verklaarde euthanasievraag zagen af van euthanasie omdat de wetenschap dat hulp mogelijk was, voldoende geruststellend was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content