Wetenschappers waarschuwen voor ‘dokter Wikipedia’

© iStock

Wikipedia geeft niet altijd de juiste informatie over uw gezondheid, concluderen Amerikaanse wetenschappers. In 9 op de 10 medische artikels bevat de informatiewebsite foutjes en onnauwkeurigheden.

Wikipedia is een erg populaire online encyclopedie, samengesteld door vrijwilligers, die mensen gebruiken om meer te weten te komen over verschillende ziekten en andere medische aandoeningen. Uit een nieuwe Amerikaanse studie, die in het vakblad Journal of the American Osteopathic Association verscheen, blijkt dat in 90 procent van de gevallen de informatie niet overeenstemt met de meest recente medische onderzoeken, schrijft TIME. Wetenschappers roepen daarom op tot voorzichtigheid.

Enkel informatie over hersenschudding klopt

De wetenschappers deden onderzoek naar de tien duurste medische aandoeningen in de Verenigde Staten, waaronder hartziekten, longkanker, een verhoogde bloeddruk en rugklachten. In 9 op de tien artikels bleek een groot deel van de gegeven informatie door Wikipedia niet te kloppen met de huidige medische ontwikkelingen. Slechts één geval doorstond de strenge procedure: de Wikipediapagina met informatie over hersenschudding bleek foutloos te zijn. De auteurs van dat artikel hadden duidelijk meer kennis over het onderwerp en de informatie was gecontroleerd.

’50 procent van de artsen gebruikt Wikipedia als bron’

Onderzoekers waarschuwen daarom Wikipedia niet als eerste bron te raadplegen bij ziekte of andere medische problemen, maar zich tot een dokter te wenden. Ze wijzen ook op het opvallende resultaat van een andere studie, waaruit bleek dat 50 procent van de Amerikaanse artsen de informatiewebsite als bron gebruikt. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content