Wetenschap of verkoopsargument? Douchen met vitamine C om huid te detoxen

Douchen met vitamine C © Gwen Vanderstraeten

Wetenschap wordt soms misbruikt als verkoopsargument, zo zou een douche met vitamine C helpen om je huid te detoxen.

In de nieuwe Bodytalk-rubriek ‘Non-Science’ tonen wetenschapsjournalisten hoe wetenschap soms misbruikt wordt als verkoopsargument. Gwen Vanderstraeten illustreert.

Nieuw in de wellnesswereld zijn douches met vitamine C, zogezegd de beste manier om te detoxen na een duik in een zwembad. Want de chloorverbindingen die ongewenste microben in zwembadwater uitschakelen, zouden huid en haar kunnen beschadigen en een douche met vitamine C zou die chloorverbindingen neutraliseren.

Het klopt dat vitamine C chloorverbindingen kan neutraliseren. Wanneer gechloreerd afvalwater in beken en rivieren geloosd wordt, doodt het vissen en andere organismen. Dat kan men voorkomen door vitamine C toe te voegen alvorens het water te lozen.

Maar een douche is een ander verhaal. Er komt waarschijnlijk amper vitamine C op je huid terecht en ze kan ook niet doordringen in de huid. Bovendien verdwijnt vitamine C snel door te reageren met de zuurstof in de lucht en de chloor in het leidingwater. Je hebt zo’n douche overigens niet nodig, want het chloor van zwembadwater tast je huid en haar niet aan. Douchen met water volstaat. (JE/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content