‘Werkloosheid leidt wereldwijd tot 45.000 zelfmoorden’

© iStock

Het fenomeen werkloosheid ligt jaarlijks aan de basis liggen van zo’n 45.000 zelfdodingen in 63 verschillende landen. Dat moet blijken uit een onderzoek van Zwitserse wetenschappers.

De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Voor de studie werd door onderzoekers van de Universiteit van Zürich in 63 landen gekeken naar de overlijdens- en zelfmoordgegevens voor de periode tussen 2000 en 2011. Die periode werd aanvankelijk gekenmerkt door een relatieve welvarendheid, nadien gevolgd door een sterke instabiliteit als gevolg van de uitbraak van de banken- en financiëncrisis in 2008. Over de hele periode werden jaarlijks gemiddeld 233.000 zelfdodingen opgetekend in de referentielanden. Een vijfde daarvan – zo’n 45.000 gevallen – is volgens de wetenschappers toe te schrijven aan werkloosheid.

“Het risico op zelfmoord lijkt groter te zijn (voor wie werkloos wordt) in landen met lage werkloosheid”, aldus Carlos Nordt, hoofdauteur van de studie.

Preventie

De crisis van 2008 heeft een directe impact gehad op het aantal zelfdodingen, aldus de onderzoekers. Ze ramen de impact van die financiële crisis op 5.000 zelfmoorden.

Ze constateerden verder dat vrouwen en mannen even kwetsbaar zijn voor de gevolgen van werkloosheid. Dichtbevolkte landen als China en India werden niet in de studie opgenomen.

Vorige week werd een studie bekend waaruit zou blijken dat de zelfmoordcijfers in Griekenland vanaf 2011 fors gestegen zijn. In dat jaar werden de bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering, met name de afbouw van de sociale zekerheid, erg voelbaar.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content