De wereld moet leren leven met hittegolven. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een agentschap van de Verenigde Naties (VN), dinsdag gezegd.
Een groot deel van Europa kreunt dezer dagen onder een loden hitte. Zo was de voorbije maand juni de warmste in de Spaanse geschiedenis, met een gemiddelde van 23,6 graden. In ons land steeg in Ukkel het kwik dinsdagmiddag tot 34,7 graden. Daarmee werd het dagrecord uit 2015 (34,5 graden) verbroken. En in Frankrijk werd de code rood voor hitte, die voor dinsdag geldt in zestien departementen, waaronder de regio rond Parijs, verlengd tot woensdag.
“De opwarming van de aarde is door de mens veroorzaakt en daardoor komt extreme hitte steeds vaker voor”, benadrukt Clare Nullis, woordvoerder van de WMO. “We moeten hiermee leven leven.”
Warme Middellandse Zee
In het noordelijk halfrond is juli traditioneel de warmste maand van het jaar. Toch zijn hittegolven zo vroeg in de zomer volgens Nullis uitzonderlijk. Een van de factoren die een belangrijke rol spelen bij deze hittegolf is volgens Nullis de uitzonderlijk hoge temperatuur van de Middellandse Zee. Daar werd zondag een gemiddelde van 26,01 graden Celsius gemeten. Dat is 3 graden hoger dan het gemiddelde voor de periode 1991-2020. Op sommige plaatsen, zoals aan de Franse en Spaanse kust, ligt de temperatuur zelfs 4 graden hoger.