Waarom een diepe stem vrouwen doet smelten

Mannen die klinken als Barry White of Morgan Freeman hebben zoals bekend een voetje voor in het datingspel. Maar hoe komt dat?

Volgens een studie van de universiteit van Abderdeen, die werd gepubliceerd in het vakblad Memory and Cognition, stimuleert het diepe stemgeluid van de man het brein van de vrouw bij de keuze van een mogelijk partner. Een vrouw zal zich een diepe mannenstem dus beter herinneren dan een hoger stemgeluid.

In een eerste experiment keken 45 vrouwen naar een foto van een object dat door een elektronisch gemanipuleerde stem met een hoge of lage toon werd geïntroduceerd. In de tweede test werden echte mannen- en vrouwenstemmen gebruikt bij 46 andere vrouwen. De vrouwen kregen daarna twee gelijkaardige versies van het getoonde object te zien en werden gevraagd om de juiste plaatjes te identificeren die ze hadden gezien.

In beide gevallen ontdekten de onderzoekers dat vrouwen zich de objecten beter konden herinneren wanneer ze waren voorgesteld door een diepe mannenstem. Ook hadden de vrouwen een sterkere voorkeur voor de lage stem.

De resultaten van het onderzoek demonstreren dat het geheugen van de vrouwen gestimuleerd wordt door het lage geluid van de mannenstem in vergelijking met het minder aantrekkelijke verhoogde stemgeluid”, zegt hoofdonderzoeker David Smith.

Volgens Kevin Allan, die het onderzoek begeleidde, is het resultaat een bewijs dat de evolutie ervoor heeft gezorgd dat vrouwen zich informatie beter kunnen herinneren als die geassocieerd wordt met aantrekkelijke mannen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content