Vrouwen sterven vaker na hartinfarct dan mannen

De ziekenhuismortaliteit opgetekend door artsen na een hartinfarct is over 30 dagen gemeten het dubbele bij vrouwen dan bij mannen: 10,8 procent versus 5,5 procent.

Dat schrijft ‘de Cardioloog’, de nieuwe specialistenkrant voor hartspecialisten. Basis van de gegevens zijn het Belgische myocardregister dat vijf jaar geleden, in 2007, startte.

Het register bevat nu gegevens van ongeveer 11.500 patiënten, van wie één vierde vrouwen. In het nieuwe vakblad de Cardioloog geeft dokter Sofie Gevaert (UZ Gent) meer uitleg. De gegevens van deze databank worden online geregistreerd. Als klinisch relevant eindpunt neemt men de mortaliteit in het ziekenhuis tot 30 dagen na het myocardinfarct.

Myocardregister

Op het moment van het infarct zijn mannen gemiddeld 67,4 jaar (2011) en daarmee zijn ze in doorsnee tien jaar jonger dan vrouwen. Het myocardregister bestaat nu vijf jaar en die hele periode bleef dit stabiel. Er blijkt ook uit dat vrouwen vaker nog andere aandoeningen hebben zoals hoge bloeddruk en diabetes.

Het klinisch beeld bij een acuut coronair syndroom is ook anders dan bij mannen. Vrouwen hebben minder vaak pijn in de hartstreek (27 versus 37 procent) maar meer pijn in de onderkaak, de nek en de hoge rug en meer kortademigheid. Griepachtige symptomen of maagdarmklachten (nausea, braken) bij vrouwen kunnen de arts op het verkeerde spoor zetten. Naast moeheid spelen stress en angst een grotere rol.

Ziekenhuismortaliteit

De ziekenhuismortaliteit opgetekend door artsen na hartinfarct is over 30 dagen gemeten het dubbele bij vrouwen dan bij mannen: 10,8 procent versus 5,5 procent en ook hierin is over vijf jaar genomen niets significant gewijzigd.

Vergeleken met mannelijke patiënten doet er zich bij vrouwen onder de 50 jaar zelfs een verdriedubbeling van het sterfterisico voor. Met andere woorden, zo besluit Gevaert in de Cardioloog, het vrouwelijke geslacht blijft een onafhankelijke voorspeller voor ziekenhuismortaliteit over 30 dagen. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content