Wetenschappers ontdekken mogelijke reden waarom steeds meer jonge mensen darmkanker krijgen

De stijging van darmkanker bij volwassenen onder de 50 jaar wordt gelinkt met kant-en-klare voedingsmiddelen. © Getty Images

Vroeger was darmkanker vooral een probleem op oudere leeftijd, maar de diagnoses lopen ook bij mensen onder de vijftig snel op. Dat is vooral het geval in rijke landen, met name in de VS. Wat is er aan de hand?  

Wie meer ultabewerkte voedingsmiddelen eet, loopt meer risico op darmpoliepen – die een voorloper kunnen zijn van darmkanker. Dat blijkt uit onderzoek bij dertigduizend Amerikaanse vrouwen.

Kant-en-klare voeding zoals chips, snoep, koekjes uit de supermarkt en bewerkt vlees zoals kipnuggets en worst, bevat vaak veel suiker, zout, verzadigde vetten en allerlei additieven. En de opmars ervan loopt opvallend parallel met die van darmkanker.

Het nieuwe onderzoek bevestigt dat spoor op basis van de endoscopieresultaten van bijna dertigduizend vrouwen in de VS. Elk van de deelnemers onderging in een tijdspanne van 24 jaar minstens twee keer een endoscopie en ze gaven ook om de vier jaar informatie over hun eetstijl.

Helft meer kans

Gemiddeld consumeerden de deelnemers – allemaal verpleegkundigen – 5,7 porties ultrabewerkt voedsel per dag, goed voor ongeveer een derde van hun totale hoeveelheid dagelijkse voeding. Daarmee zaten ze net iets onder het nationale gemiddelde in de VS wat betreft de gemiddelde consumptie van ultrabewerkt voedsel.

In totaal ontwikkelden 2787 van de deelnemers tijdens de onderzoeksperiode adenomen, die een voorloper kunnen zijn van vroegtijdige darmkanker. Vrouwen die de meeste ultrabewerkte voeding aten – vanaf tien porties per dag – bleken 45 procent meer kans te hebben op adenomen.

Volgens de onderzoekers is dat verband behoorlijk lineair: hoe meer ultrabewerkte voedingsmiddelen je eet, hoe groter de kans op darmpoliepen.

Partner Expertise