Is mango de nieuwe kiwi? Verrassend effect op de bloedsuikerspiegel

Mango’s bevorderen de aanmaak van adiponectine, een hormoon dat de insulinegevoeligheid verhoogt. © Getty Images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Nu de EU een gezondheidsclaim voor de groene kiwi heeft erkend, als eerste vrucht ooit, zou de mango wel eens de volgende kunnen zijn. Mango’s zijn mogelijk zelfs een geheim wapen tegen diabetes.

Wie zich al eens op sociale media begeeft, weet ondertussen dat de gezondheidsbewuste medemens vandaag geobsedeerd is door het in balans houden van zijn bloedsuikerspiegel. Te grote pieken en dalen in de bloedglucose, door grote hoeveelheden koolhydraten, kunnen immers het hongergevoel beïnvloeden en leiden tot overeten, maar ook op lange termijn het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhogen.

In België hebben ongeveer 900.000 mensen diabetes type 2, een ongeneeslijke chronische aandoening waarbij de regulatie van insuline in het lichaam is ontregeld. Insuline is essentieel om bloedglucose naar de cellen te brengen.

Om het risico op diabetes type 2 tegen te gaan zijn suikerrijke fruitsoorten als banaan, kersen, druiven en mango volgens de ‘bloedsuikerstrijders’ een absolute no-go. Maar dat misverstand mag stilaan de wereld uit. Zo blijkt uit onderzoek dat mango’s het risico op diabetes type 2 bij mensen met overgewicht net kan verkleinen.

Maar ook bij personen die al diabetes type 2 hebben, schuift de mango nu wellicht een bank vooruit. Twee nieuwe Indiase onderzoeken suggereren dat gecontroleerde consumptie van mango’s in plaats van koolhydraten (in de vorm van brood) de bloedsuikerspiegel en de stofwisseling bij mensen met diabetes type 2 kan verbeteren.

Uit de nog niet gepubliceerde eerste studie bij 95 deelnemers blijkt dat mango een lagere glucose-opstoot gaf dan wit brood. Drie dagen lang werd de glucosespiegel van personen met en zonder diabetes type 2 gemeten. De onderzoekers stelden vast dat bij deelnemers met diabetes de schommelingen in de bloedsuikerspiegel na de maaltijd aanzienlijk kleiner waren na het eten van een mango.

Een tweede, acht weken durende gerandomiseerde studie, gepubliceerd in het Journal of Diabetes & Metabolic Disorders zag verbetering in de nuchtere glucosespiegel, insulineresistentie, gewicht, tailleomvang en HDL-cholesterol bij 35 volwassenen met diabetes type 2 die hun brood in de ochtend vervingen door 250 g mango.

Mango in plaats van boterham?

Hoe kan het dat kleine hoeveelheden van deze tropische suikerbom de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen? Mango’s bevatten naast fructose heel wat vezels die ervoor zorgen dat de suikers langzamer in het bloed worden opgenomen. Daarnaast zouden mango’s de aanmaak van adiponectine verhogen, een hormoon dat de insulinegevoeligheid verhoogt. Adiponectine kan ook een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten.

Ruilen personen met diabetes hun boterhammen bij het ontbijt beter in voor mango? Experts raden alvast aan om niet te hard van stapel te lopen en de vrucht te combineren met proteïnen of vet. Mango omringen met een jasje van yoghurt of notenpasta zorgt er immers voor dat ons lichaam harder moet werken om de suikers op te nemen. Kies daarnaast voor hele, verse mango in plaats van de vrucht te mixen in smoothies want dan gaat een groot deel van de vezels verloren.

‘Ga je voedingspatroon niet veranderen op basis van enkele kleine studies. Onderzoeken worden vaak wat ongenuanceerd uitvergroot.’

Ook Aurélie Lampaert van de Diabetes Liga waarschuwt voor een mango-mania bij personen met diabetes. ‘Het gaat hier om kleinschalige studies en details zoals de exacte hoeveelheden mango versus brood, de achtergrondkenmerken van de deelnemers en andere mogelijke bronnen van vertekening hebben we nog niet kunnen inkijken. Het is dus moeilijk om conclusies te trekken.’

‘Ook de vergelijking met brood is niet zo eenvoudig’, stipt Lampaert aan. ‘Hoeveel en welk soort brood werd geconsumeerd? In de Indiase context gaat het vaak om wit brood, wat uiteraard minder gezond is dan volkorenbrood. Dat kan het resultaat mee beïnvloeden.’

Economisch belang

Nog een kanttekening is dat de studies zijn uitgevoerd in India, waar mango op het ereschavot staat. Net zoals de kiwi met het bedrijf Zespri een enorme lobby achter zich heeft, is mango voor India van groot economisch belang. India is vandaag de grootste producent van mango’s ter wereld, ongeveer de helft van de wereldproductie. ‘Door de tijdelijk zeer hoge consumptie van hun geliefde vrucht, ziet men in India soms hogere glucosewaarden na het mangoseizoen’, weet Lampaert. ‘In landen zonder zulke seizoenspieken, zoals België, is dat fenomeen minder relevant.’

Factcheck: ‘Mango eten is goed voor je libido’

‘Fruit is zeker niet verboden voor mensen met diabetes type 2’, besluit Lampaert. ‘Integendeel: het maakt deel uit van een gezonde en gevarieerde voeding, net zoals voldoende beweging, rookstop en andere leefstijlfactoren. Het totaalplaatje is belangrijk in een optimale diabetesbehandeling. Alle verse fruitsoorten kunnen een plaats hebben, ook mango, zolang de porties in balans zijn. Het is niet de bedoeling om je voedingspatroon te wijzigen op basis van enkele kleine studies. Onderzoeken worden vaak wat ongenuanceerd uitvergroot, terwijl ze eigenlijk vooral een aanleiding vormen voor verdere studies.’

Nog een potentieel diabeteswapen

Begin dit jaar was er ook al hoopgevend onderzoek voor personen met diabetes. In muizenstudies werd ontdekt dat ook wortels mogelijk helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de darmflora, een combinatie die mogelijk voordelig kan zijn voor personen met diabetes type 2.

Dat zou te danken zijn aan een groep stofjes, polyacetylenen, in wortel die de lichaamscellen helpen suiker op te nemen en die ook te vinden zijn in verwante groenten zoals peterselie, selderij en pastinaak.

Of, hoe een wortel-mangosalade met peterselie een aanvulling zou kunnen zijn op de bestaande behandelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content