Vliegtuig met ebolapatiënt landt in Spanje

© REUTERS

De Spaanse regering heeft voor het eerst een met ebola besmet iemand van Liberia naar Europa gebracht. In Liberia zelf is ondertussen de noodtoestand afgekondigd.

Op de luchtmachtbasis Torrejón de Ardoz nabij Madrid landde een militair vliegtuig uit West-Afrika met aan boord de zieke 75-jarige geestelijke Miguel Pajares en een Spaanse non die met de priester in hetzelfde ziekenhuis in Liberia had gewerkt, maar bij wie geen ebola-infectie is vastgesteld.

Spanje is na de VS de tweede staat in het Westen die gezien de ebola-epidemie in West-Afrika een met de ziekte besmette onderdaan heeft gerepatrieerd.

Missionaris Miguel Pajares Martin en Juliana Bohi krijgen in een ziekenhuis in Madrid een behandeling onder de meest strenge veiligheids- en quarantainevoorschriften.

Noodtoestand

Ondertussen is in het zwaar getroffen Liberia de noodtoestand afgekondigd. Volgens de president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf vergt het ebolavirus “buitengewone maatregelen voor het voortbestaan van de staat”.

“Het ebolavirus en de gevolgen van de ziekte blijven momenteel een probleem voor het voortbestaan, de veiligheid en het welzijn van de republiek. Het betreft een duidelijk en onmiddellijk gevaar”, aldus Sirleaf.

Medicijn

De Amerikaanse president Obama heeft dan weer laten weten dat het inzetten van een experimenteel medicijn voor mensen die getroffen zijn door ebola in Afrika voorbarig is. “Ik denk dat we ons moeten laten leiden door de wetenschap. En ik denk niet dat we over de nodige informatie beschikken om te bepalen of het medicijn doeltreffend is.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content