Vijf genen bepalen of u zware malaria krijgt of niet

© Getty Images/iStockphoto

Of iemand besmet raakt met een ernstige vorm van malaria of niet, is voor een groot deel afhankelijk van vijf cruciale genen. Het is de eerste keer dat op zo’n grote schaal onderzoek gedaan werd naar de ziekte.

Of u besmet raakt met een ernstige vorm van malaria of niet hangt voor een belangrijk deel af van een handvol genen. Via een grootschalig onderzoek zijn ze geïdentificeerd.

Een internationaal onderzoeksteam verzamelde gegevens over 11.890 gevallen van zware malaria uit twaalf plaatsen in Afrika, Azië en Papoea-Nieuw-Guinea. Ze analyseerden 27 genen die een rol spelen wanneer een menselijk lichaam met de malariaparasiet wordt geïnfecteerd.

Uiteindelijk blijken vijf genen een cruciale rol te spelen, staat in een studie die vandaag gepubliceerd wordt in Nature Genetics. Die genen bepalen of mensen al dan niet risico lopen op een levensbedreigende vorm van malaria.

Nieuwe behandelingen

Nooit eerder is op zo’n grote schaal genetisch onderzoek gedaan rond malaria.

Volgens de onderzoekers biedt de identificatie van de vijf genen perspectieven voor nieuwe behandelingen en de ontwikkeling van een vaccin.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks 627.000 mensen aan malaria, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar. De meeste slachtoffers vallen in Afrika. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content