Alle vloeibare vormen van geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid - of het nu om siroop, druppels of neusspray gaat - moeten tegen het najaar van 2013 een kindvriendelijke dop krijgen. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bekendgemaakt.

Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe maatregelen voor middelen tegen de hoest (antitussiva) en middelen die het ophoesten van fluimen vergemakkelijken (expectorantia). Dat staat in de nieuwsbrief van Artsenkrant.com.

Vorig jaar was het land even te klein toen het voorstel werd gelanceerd om hoestwerende middelen te contra-indiceren - een contra-indicatie is een reden om een geneesmiddel niet te geven- bij kinderen, jonger dan 12 jaar. Negen maanden en vele discussies later is de maatregel bijgesteld. Bijna alle hoestmiddelen (zoals Toux-San en Tusso Rhinathiol) worden gecontra-indiceerd voor kinderen, jonger dan 6 jaar. Net zoals expectorantia met guaifenesine (zoals bijvoorbeeld Vicks Vaposyrup Expectorant en longbalsem) trouwens.

Heel wat middelen die lokaal worden aangewend (zoals Rhinathiol Antirhinitis en Rhinospray), kunnen niet langer gebruikt worden voor kinderen, jonger dan 7 jaar. Bepaalde middelen die nu al specifiek pediatrische vormen hebben (zoals Nesivine) mogen echter wel in hun huidige vorm blijven bestaan.

Codeïne

Bijkomende maatregel is dat alle hoestwerende middelen en expectorantia waar codeïne of een van zijn afgeleiden in zit, alleen nog maar op voorschrift zullen mogen verkocht worden, zelfs als ze voor volwassenen zijn bestemd.

De farmaceutische industrie krijgt nu de tijd om alle bijsluiters aan te passen en een nieuw dossier in te dienen. Per maatregel is een uiterste datum bepaald. Zo moeten alle codeïnebevattende geneesmiddelen al eind dit jaar in orde zijn. Voor de middelen die gecontra-indiceerd worden voor kinderen, jonger dan 6 jaar, is dat in de lente van 2013.

Désirée De Poot


Alle vloeibare vormen van geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid - of het nu om siroop, druppels of neusspray gaat - moeten tegen het najaar van 2013 een kindvriendelijke dop krijgen. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bekendgemaakt.Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe maatregelen voor middelen tegen de hoest (antitussiva) en middelen die het ophoesten van fluimen vergemakkelijken (expectorantia). Dat staat in de nieuwsbrief van Artsenkrant.com. Vorig jaar was het land even te klein toen het voorstel werd gelanceerd om hoestwerende middelen te contra-indiceren - een contra-indicatie is een reden om een geneesmiddel niet te geven- bij kinderen, jonger dan 12 jaar. Negen maanden en vele discussies later is de maatregel bijgesteld. Bijna alle hoestmiddelen (zoals Toux-San en Tusso Rhinathiol) worden gecontra-indiceerd voor kinderen, jonger dan 6 jaar. Net zoals expectorantia met guaifenesine (zoals bijvoorbeeld Vicks Vaposyrup Expectorant en longbalsem) trouwens. Heel wat middelen die lokaal worden aangewend (zoals Rhinathiol Antirhinitis en Rhinospray), kunnen niet langer gebruikt worden voor kinderen, jonger dan 7 jaar. Bepaalde middelen die nu al specifiek pediatrische vormen hebben (zoals Nesivine) mogen echter wel in hun huidige vorm blijven bestaan. CodeïneBijkomende maatregel is dat alle hoestwerende middelen en expectorantia waar codeïne of een van zijn afgeleiden in zit, alleen nog maar op voorschrift zullen mogen verkocht worden, zelfs als ze voor volwassenen zijn bestemd. De farmaceutische industrie krijgt nu de tijd om alle bijsluiters aan te passen en een nieuw dossier in te dienen. Per maatregel is een uiterste datum bepaald. Zo moeten alle codeïnebevattende geneesmiddelen al eind dit jaar in orde zijn. Voor de middelen die gecontra-indiceerd worden voor kinderen, jonger dan 6 jaar, is dat in de lente van 2013. Désirée De Poot