Verpleegkundigen moeten leren rekenen

Het is een gekend probleem: het gebrek aan de kennis van de basisrekenkundige berekeningen kan verpleegkundigen in hun werk hinderen en betekent een gevaar voor de patiënt.

In de opleiding verpleegkunde is men zich daarvan bewust en het is trouwens niet voor niets dat de UGent bijvoorbeeld speciale programma’s heeft die alle zorgverleners oefenen in basisrekenen.

Is het niveau van de verpleegkundigen dan zoveel lager dan van de andere zorgverleners? Waarschijnlijk niet, alleen hebben zij die rekenkundige vaardigheden vaker nodig dan andere zorgverleners omdat ze ze onmiddellijk moeten toepassen bij geneesmiddelenverstrekking. Rekenfouten betekenen dat de patiënt in een gevarenzone kan komen. Het is trouwens niet alleen een Belgisch probleem.

In Nederland trekt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) aan de alarmbel. Het wil de Cito-toets (een soort eindtermtoets die eigenlijk voor zesdeklassers, dus 12-jarigen, is bestemd) verplicht stellen aan iedereen die als verpleegkundige aan de slag wil. De NVZ wordt daarin trouwens gesteund door de vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) die er ook voorstander van is. “We hebben vastgesteld dat niet alle verpleegkundigen deskundig zijn in het verpleegkundig rekenen en dat vormt een risico voor de patiënt”, zegt de woordvoerder van V&VN. “De Cito-toets verplicht maken is een prima middel om risico’s te beperken.”

Als het van de NVZ afhangt zouden verpleegkundigen die instaan voor de dagelijkse zorgverlening om de vijf jaar deze toets moeten afleggen. Alleen dan mag de verpleegkundige zelfstandig medicatie toedienen. Zakt ze voor de toets, dan mag ze dat alleen onder supervisie van een gecertificeerde verpleegkundige. Wie nog niet slaagt kan via internet een bijscholing volgen en binnen de drie maanden een nieuwe toets afleggen.

In België loopt het zo’n vaart nog niet, al erkennen de hogescholen dat de rekencapaciteiten van verzorgenden moeten bijgespijkerd worden vooraleer ze in het beroepsleven stappen.

Désirée De PootBron: V&VN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content