Veel patiënten met hoge bloeddruk volgen behandeling niet goed op

Van de actieve Belgische bevolking heeft 33 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen een hoge bloeddruk.

Nogal wat patiënten met een hoge bloeddruk vergeten vaak hun geneesmiddelen in te nemen, nemen ze onregelmatig in of stoppen na een tijd met de behandeling. Dat laten de Belgische Cardiologische Liga en het Belgisch Hypertensie Comité weten naar aanleiding van de wereldhypertensiedag die doorgaat op 17 mei.

Wanneer specifieke aanpassingen in de levensstijl, zoals meer lichaamsbeweging, gezondere voeding of stoppen met roken, niet volstaan om de bloeddruk te normaliseren, krijgen hypertensiepatiënten een geneesmiddelenbehandeling voorgeschreven. Die moet het risico op een beroerte, hartinfarct, hartfalen of nierinsufficiëntie beperken.

Behandeling

De initiatiefnemers wijzen erop dat een behandeling pas resultaat oplevert als de medicatie regelmatig en op vaste tijdstippen wordt genomen, in de voorgeschreven dosis en op lange termijn. Experts gaan ervan uit dat 70 procent van de hypertensiepatiënten een te hoge bloeddruk heeft, ook al kregen ze één of meerdere bloeddrukverlagende geneesmiddelen voorgeschreven.

Uit een proefenquête bij 300 patiënten in gespecialiseerde consultaties (cardiologie en nefrologie) in ons land blijkt dat slechts 53 procent van de ondervraagden de behandeling strikt naleeft.

In België lijdt 13 procent van de bevolking ouder dan 15 jaar aan hypertensie, luidt het. Van de actieve bevolking heeft zelfs 33 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen een hoge bloeddruk. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content