Veel kindervoeding ongezonder dan de rest?

© Thinkstock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Voedingsmiddelen die specifiek op kinderen gericht worden, lijken meer suiker en vetten te bevatten dan andere producten, volgens recent Brits onderzoek.

“Denk aan de toekomst van je kinderen. Want jij wil toch ook alleen het beste voor hen.” Dagelijks schotelen aantrekkelijke moeders, hun stoeiende kroost liefhebbend over het bolletje aaiend, je zulke pubs voor op televisie en andere media.

Of kinderen amuseren zich hyper met “supergezonde” dierenkoekjes in alle vormen en formaten.

Of energierepen geven hen alle kracht om vrolijk door een zware dag te klieven.

Wanneer ouders zulke ‘kinder- en jongerenvoeding’ zelf niet spontaan aanschaffen, dwingt het gezeur van de kinderen dat de aankopen vaak toch in het karretje landen.

Hap na hap naar overgewicht

Producenten willen winst maken en dat kan alleen door zoveel mogelijk van hun producten te verkopen en door een zo groot mogelijk marktaandeel te veroveren.

De gemakkelijkste manier om dat te doen, is in te spelen op de voorkeuren van kinderen. Ook op gebied van smaak en met de juiste combinatie van suiker, vet en zout maak je bij wijze van spreken alles lekker.

En net op dat gebied scoren heel wat voedingsproducten die specifiek op kinderen gericht zijn, slechter dan de producten voor de rest van de bevolking.

Tot die conclusie komen onderzoekers Amelia Lythgoe en Kirsten Rennie van de Universiteit van Hertfordshire in Groot-Brittannië.

Opletten bij de aankopen

Ze kochten yoghurt, granenrepen en kant-en-klare maaltijden aan, bijna 150 stuks van elk, van 7 verschillende grootwarenketens in het Verenigd Koninkrijk.

Ze deelden de bijna 450 voedingsmiddelen op in kinder- en niet-kinderproducten en vergeleken de gevonden hoeveelheden suikers, vetten en zout.

De yoghurts en granenrepen voor de kinderen scoorden slechter voor suikers, vetten en verzadigde vetten.

In de kant-en-klare maaltijden deden kinderproducten het echter beter dan de niet-kinderproducten.

Besluit

De publiciteit spreekt wel van gezonde voeding, maar wie die boodschap blindelings vertrouwt, is wel erg naïef.

Er is maar één oplossing om je niet te laten beetnemen en dat is zelf de verpakkingen en etiketten controleren.

Maar het is het misschien nog beter om je af te vragen of je kinderen “die koekjes van op TV” wel echt nodig hebben.

Kinderen opvoeden tot gezonde en gevarieerde eters is een helse job. Maar overgewicht is als een gevangenis waarin je sneller dan verwacht levenslang vastzit, hoe verwoed je ook probeert om er aan te ontsnappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content