Tips voor lopers om overbelasting te vermijden

© iStock

Het loopseizoen is begonnen. Heel wat lopers kijken uit naar een of meerdere loopevenementen en gaan misschien iets te enthousiast op in de trainingen. Enkele tips om blessures te voorkomen.

Geef je hoofd wat rust

Lopen ontspant. Maar sport kan je hoofd evengoed onder spanning zetten, zeker als je vindt dat het moet, bijvoorbeeld omdat je uitkijkt naar een loopevenement. Of je stelt jezelf doelen die te hoog liggen. Een te felle mentale fixatie is een risicofactor voor overbelastingskwetsuren, die lopers vaak treffen. Nederlandse onderzoekers trekken na hoe zwaar dat kan doorwegen. Leg de riem er geregeld eens af door rustig los te lopen. Het kan je lichaam de verademing bieden waar het nood aan heeft.

Loop eens ‘anders’

Lopen doe je spontaan, maar dat betekent niet dat je looptechniek optimaal is. Ook dat kan tot overbelasting leiden. Andere looptechnieken kunnen lagere piekbelastingen geven en letsels helpen vermijden. Het is geen slecht idee je looptechniek te laten nakijken door een ervaren coach. Maar ga voorzichtig te werk bij de aanpassingen.

Varieer

Sommige lopers zweren bij een vast rondje, maar na een tijdje weet je elke steen, wortel en plas liggen en loop je op routine. Je onderhoudt je lichamelijke machine dan wel, maar op een eenzijdige manier. Er zijn geen verrassingen meer en je wordt niet langer geprikkeld om alert te blijven, niet mentaal en niet qua spierreacties. Het is ook geen goede voorbereiding op een loopevenement, waar je per definitie op een vreemd parcours loopt. Geregeld afwisselen van looproute houdt je op alle vlakken frisser.

Stappen is beter bij overgewicht

Verlost raken van overgewicht is een van de redenen waarom mensen plots aan het lopen slaan. Een abrupte overgang is zeer belastend voor gewrichten, botten en spieren. Meer gaan stappen is een betere aanpak, omdat het tot minder piekkrachten leidt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content