Tienerjongens met overgewicht lopen later groter risico op hartfalen

© Getty Images/iStockphoto

Tienerjongens met overgewicht lopen later meer risico op hartfalen. Langdurig en grootschalig Zweeds onderzoek toont dat aan.

Het onderzoek duurde van 1968 tot 2005 en volgde 1,6 miljoen Zweedse mannen vanaf hun tienerjaren. Naarmate de mannen als tiener zwaarder wogen, steeg hun kans op hartfalen op middelbare leeftijd. Wie zeer obees was, met een body mass index (BMI) van 35 of meer, zag het risico zelfs bijna vertienvoudigen.

“Het is een wereldwijde trend dat steeds meer tieners overgewicht en obesitas hebben. Gezien dat feit suggereren onze bevindingen dat hartfalen, dat in deze studie op de relatief vroege leeftijd van 47 jaar voorkwam, wereldwijd een belangrijke bedreiging voor de gezondheid kan worden”, zegt Annika Rosengren, hoogleraar geneeskunde aan de Sahlgrenska-academie in Göteborg. Zij leidde het onderzoek.

Ook bij normaal gewicht

Tot de verbazing van de onderzoekers stijgt het risico ook al bij tieners met een normaal gewicht. Vanaf een body mass index (BMI) van 20 stijgt het latere risico op hartfalen met 16 procent per BMI-eenheid die erbij komt.

“De meeste studies definiëren een normaal gewicht als een BMI tussen 18,5 en 25”, zegt Rosengren. “Maar wellicht is dit geen geschikte definitie voor jongeren, die van nature mager zijn. Daarom zien we een toename in het risico op hartfalen vanaf een relatief laag BMI-niveau. Maar het was verrassend om de zeer snelle stijging te zien van het risico met de stijging van het gewicht boven een BMI van 20.”

Bij de risicoanalyse hielden de onderzoekers rekening met andere factoren die de resultaten konden beïnvloeden, zoals leeftijd, militaire dienst, fitheid en bloeddruk.

De studie verscheen in het European Heart Journal. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content