Tien producten die stiekem best veel suiker bevatten

Salade met dressing © Istock

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eet vrijwel iedereen in de wereld te veel suiker. En in de meeste gevallen hebben we het niet eens in de gaten.

Een stuk slagroomtaart met een glas cola: een kind kan raden dat daar te veel suikers inzitten. Maar ook wie deze lekkernijen vermijdt, blijft suikers eten zonder dat hij of zij het door heeft.

De WHO adviseert iedereen ter wereld om per dag niet meer dan zes theelepels (25 gram) suiker te eten. Frisdrankliefhebbers opgelet: in een blikje cola zitten al tien theelepels suiker. Toch kan minder suiker eten een aanzienlijke verbetering van de gezondheid opleveren. Want suikers geven je naast meer energie ook een hoop problemen.

Uit studies blijkt dat veel suikers in het bloed kunnen leiden tot overgewicht, vermoeidheid, slapeloosheid en depressies. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens slecht voor je tanden. Elsevier koos voor u tien producten uit waar stiekem best veel verborgen suikers inzitten.

Waar zitten veel suikers in?

1. Yoghurt

Ontbijten met een schaaltje yoghurt klinkt gezond en kan dat ook zijn, maar pas op voor de yoghurt met een smaakje. Yoghurt Framboos-Aardbei van 450 gram kan al snel 17 gram suikers bevatten. Maar het bakje bevat ook 7,2 procent vruchtensuikers en voedingsvezels als oligofructose. Wie de dag echt gezond wil beginnen, neemt dus een bakje yoghurt zonder smaakje.

2. Ketchup

Met tomaten is niets mis, sterker nog, ze zijn gezond. Maar pas op met het eten van veel ketchup. In ketchup zit namelijk suiker, en veel ook. In een flesje kunnen wel 45 klontjes suiker zitten. Dit verschilt per ketchup. Kijk daarom altijd even op de verpakking hoeveel suiker erin zit.

3. Toastjes

waar zit veel siuiker in? een cracker
Cracker© Istock

Toastjes en crackers smaken niet zoet. Maar voor hetzelfde geldt worden er wel suikers aan toegevoegd. De fabrikanten noemen het alleen anders: dextrose. Kijk ook hier altijd even naar de verpakking, er zijn ook toastjes waar geen suiker aan wordt toegevoegd. Er zijn bovendien ook veel ‘schuilnamen’ voor suiker, zoals dextrose en fructose.

4. Kant- en-klare babyvoeding

Er is de afgelopen jaren al veel te doen geweest rond kant- en klare babyvoeding. De fabrikanten zoals Olvarit en Nestlé gaan er prat op dat er geen extra suikers in de potjes zitten. En dat klopt ook. Maar dat betekent niet dat er geen suikers in zitten. In de potjes met fruit zitten natuurlijke suikers. Dat zijn ook suikers. Natuurlijk worden de potjes niet volgepropt met suikers, maar wie de tijd heeft kan beter het zekere voor het onzekere nemen en zelf verse fruitpap bereiden.

5. Biologische groenteburger

Vandaag ga ik eens gezond eten, je neemt jouw favoriete biologische groenteburger. Geen vlees + biologisch + groente, dat moet wel goed zitten, toch? Ook die vlieger gaat niet helemaal op. Want in groenteburgers zit vaak maltodextrine. En suiker uit zetmeel is uiteindelijk ook suiker. Iedere dag smullen van de groenteburgers is dus ook niet zo’n goed idee.

6. Smoothie

Tien producten die stiekem best veel suiker bevatten
Waar zit veel suiker in? Tien producten waarvan je het niet verwacht. © The Domestic Geek

Hij ziet er gezond uit, die verse smoothie waar je de pure smaak van aardbei, ananas en banaan in proeft. De vitaminen die in deze smoothies zitten zijn ook goed voor je. Maar helaas zorgen de geperste stukken fruit ook voor veel suikers

Let ook op het trucje ‘vruchtensap uit concentraat’. Dat is een verhulde term voor ‘suikers toegevoegd’. Het is een stuk gezonder je smoothies zelf te maken en veel groente erin te verwerken

7. Muesli/cruesli

De dag beginnen met een volle mok aardbeienyoghurt met krokante ontbijtgranen? Wie zichzelf vol met suikers wil gooien moet dat vooral doen. Want ja, er zitten veel goede voedingsstoffen in muesli, maar ook veel snelle suikers die snel je bloed binnendringen. Vooral de knapperige muesli met gedroogde stukken fruit, noten of chocola zijn suikerbommetjes. Er zijn ook gezonde muesli. Kijk op de verpakking of het product uit meer dan 50 procent pure granen bestaat. Dan zit je meestal goed.

8. Frozen yoghurt

Bevroren yoghurt bevat minder verzadigde vetten dan gewoon ijs en is dus gezond. Maar tegelijkertijd zitten er ook veel calorieën en suikers in. Wie het zelf wil maken, heeft maar liefst 80 gram suiker nodig. Frozen yoghurt is misschien ‘hip’ maar echt ‘healthy’ is deze suikerbom niet.

9. Salade

Waar zit veel suiker in? Tien producten die stiekem best veel suiker bevatten
© gf

Met salade zelf is niet zo heel veel mis. Het probleem is dat er vaak sauzen en dressings overheen worden gekieperd. En net als in ketchup zitten er vaak verkeerde vetten en suikers in deze sausjes.

10. (Gedroogd) fruit

Gedroogd fruit, zoals rozijnen en abrikozen, hebben een gezonde naam. Het verhaal wil dat je er zeer oud mee kunt worden. Maar fruit bevat suikers en ook aan gedroogd fruit zijn bovendien suikers toegevoegd om het langer houdbaar te maken. (Elesevier/ Servaas van der Laan)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content