Het vergt slechts drie minuten Tetris spelen om de anders onbedwingbare drang naar eten, sigaretten of alcohol met 24 procent de verminderen. Dat blijkt uit een studie die verscheen in het magazine Appetite.

Het populaire blokkenspelletje zorgt voor een visuele afleiding die helpt om de kleine hunkeringen onder controle te houden, besluiten de onderzoekers.

Drang vervaagt

De drang naar een sigaret, alcohol of eten duurt meestal slechts enkele minuten. In die tijdspanne visualiseren we datgene waar we zin in hebben en geven we daar zo ook sneller aan toe. Maar de onderzoekers menen nu dat een spelletje Tetris het brein verhindert die beelden op te roepen, waardoor de hunkering vervaagt.

Aan de studie namen 119 proefpersonen deel. Hun verlangens werden op voorhand opgemeten. Een deel van de groep speelde gedurende een bepaalde tijd Tetris. De andere deelnemers werden in een gecontroleerde situatie geplaatst waarbij ze wachtten dat het spelletje zou laden: wat nooit gebeurde.

Na drie minuten Tetris te hebben gespeeld, waren de hunkeringen bij die groep met 24 procent vermindert in vergelijking met de groep die het spelletje niet kon spelen. De deelnemers uit de Tetrisgroep zeiden een minder intense en minder frequente drang naar de typische verlokkingen als eten, sigaretten en alcohol te ervaren.

Visualisering

De studie selecteerde Tetris als afleiding gebaseerd op de theorie dat visualisering heel belangrijk is bij de drang naar eten, sigaretten, alcohol en andere zaken. Als het visuele geheugen met een andere taak bezig is, worden hunkeringen gereduceerd, omdat de hersencapaciteit beperkt is.

Controle hebben, is een belangrijk aspect van motivatie. Een spelletje Tetris geeft het individu de kans zijn hunkeringen onder controle te houden, thuis of op het werk. De onderzoekers zijn nog op zoek naar een manier waarop de verlangens kunnen worden omgezet in gezonde activiteiten, maar het neutrale Tetrisspelletje heeft als voorlopige oplossing een voldoende positieve impact.

Het vergt slechts drie minuten Tetris spelen om de anders onbedwingbare drang naar eten, sigaretten of alcohol met 24 procent de verminderen. Dat blijkt uit een studie die verscheen in het magazine Appetite.Het populaire blokkenspelletje zorgt voor een visuele afleiding die helpt om de kleine hunkeringen onder controle te houden, besluiten de onderzoekers. De drang naar een sigaret, alcohol of eten duurt meestal slechts enkele minuten. In die tijdspanne visualiseren we datgene waar we zin in hebben en geven we daar zo ook sneller aan toe. Maar de onderzoekers menen nu dat een spelletje Tetris het brein verhindert die beelden op te roepen, waardoor de hunkering vervaagt.Aan de studie namen 119 proefpersonen deel. Hun verlangens werden op voorhand opgemeten. Een deel van de groep speelde gedurende een bepaalde tijd Tetris. De andere deelnemers werden in een gecontroleerde situatie geplaatst waarbij ze wachtten dat het spelletje zou laden: wat nooit gebeurde.Na drie minuten Tetris te hebben gespeeld, waren de hunkeringen bij die groep met 24 procent vermindert in vergelijking met de groep die het spelletje niet kon spelen. De deelnemers uit de Tetrisgroep zeiden een minder intense en minder frequente drang naar de typische verlokkingen als eten, sigaretten en alcohol te ervaren.De studie selecteerde Tetris als afleiding gebaseerd op de theorie dat visualisering heel belangrijk is bij de drang naar eten, sigaretten, alcohol en andere zaken. Als het visuele geheugen met een andere taak bezig is, worden hunkeringen gereduceerd, omdat de hersencapaciteit beperkt is.Controle hebben, is een belangrijk aspect van motivatie. Een spelletje Tetris geeft het individu de kans zijn hunkeringen onder controle te houden, thuis of op het werk. De onderzoekers zijn nog op zoek naar een manier waarop de verlangens kunnen worden omgezet in gezonde activiteiten, maar het neutrale Tetrisspelletje heeft als voorlopige oplossing een voldoende positieve impact.