‘Te sterke xtc-pillen op de markt’

© Belga

Volgens een gespecialiseerde dienst worden de xtc-pillen in België steeds sterker, en zijn ze vaak te sterk voor de gebruiker.

Dat meldt Het Belang van Limburg.

“Uit een studie die we afgelopen zomer hebben gedaan blijkt dat meer dan de helft van de xtc-tabletten ‘hooggedoseerd’ is”, zegt Peter Blanckaert, coördinator van het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD). “Gemiddeld zit er vandaag 120 mg van de actieve stof MDMA in een xtc-tablet. Dat is aanzienlijk meer dan in 2007 toen de dosis nog rond de 80 mg schommelde. We spreken van ‘hooggedoseerd’ als er meer dan 150 mg van de werkzame stof in zit. Maar er duiken steeds vaker pillen op met 250 mg MDMA, tot zelfs 300 mg per pil. Dat is een veel te hoge dosis.”

Risico’s zijn oververhitting, versnelde hartslag en vergiftiging. “Maar de kans op meer dodelijke slachtoffers is ook reëel.”

De BEWSD waarschuwt ook voor de nieuwe designerdrug 4-fluoramfetamine, in het uitgaansmilieu ook gekend als 4FMP, 4-FA of Fluor. “Het effect van de drug zit tussen speed en xtc. Sommige gebruikers noemen het ook xtc light. Toch is 4-fluoramfetamine toxischer dan MDMA.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content