Te lang stilzitten is ongezond

Te lang ononderbroken zitten vergroot het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. In scholen bijvoorbeeld zouden lessen om de 30 minuten moeten onderbroken worden voor een bewegingsoefening.

De tijd die men zittend doorbrengt dient beperkt te worden en moet regelmatig worden onderbroken, liefst om de 30 minuten. Kinderen en jongeren laat men best niet langer dan 2 uur per dag tv-kijken en onder de leeftijd van 2 dient dit helemaal geschrapt. Dat staat te lezen in een consensustekst over voeding en beweging die het kenniscentrum Eetexpert.be na breed overleg opstelde in opdracht van Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen.

Sedentair gedrag

De tekst is bedoeld voor onder meer huisartsen, preventiewerkers, leerlingenbegeleiders en diëtisten, en moet hun adviezen gelijklopend maken. De consensustekst bevat niet alleen aanbevelingen over gezonde voeding en beweging maar ook over sedentair gedrag. “Vroeger beperkte men zich tot aanbevelingen over bewegen, maar sinds kort is er internationaal ook veel aandacht voor het zitten.

Te lang ononderbroken zitten vergroot immers eveneens het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. In scholen bijvoorbeeld zouden lessen om de 30 minuten moeten onderbroken worden voor een bewegingsoefening. Op kantoor zou men ook een tijdlang aan verstelbare standing desks kunnen werken, staand vergaderen of telefoneren”, aldus Ilse de Bourdeaudhuij (UG).

Problemen detecteren

Het document bevat ook aanwijzingen over hoe men problemen vroeg kan detecteren en patiënten motiveren. Negen patiënten op de tien blijkt immers niet gemotiveerd om aan hun gewicht iets te doen. 47,1 procent van de volwassen Vlamingen kampen met overgewicht en 13,7 procent is zwaarlijvig. Uit studies blijkt dat lichaamsbeweging het leven van mannen nochtans tot 6 jaar kan verlengen, bij vrouwen is dat 5 jaar. (Belga/INM)

Voor bijkomende informatie consulteer de website van minister Jo Vandeurzen en deze van het kenniscentrum eetexpert.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content