Tabakslobby wint: stemming over strengere tabakswetgeving uitgesteld

Trui Engels Journalist Knack.be

Een plenaire stemming in het Europees parlement (EP) over strengere wetgeving rond tabaksproducten, die op de agenda van het EP voor volgende week stond, is uitgesteld. ‘Een schaamteloze demarche van de centrumrechtse partijen’, zegt Bart Staes (Groen).

De voorzitters van de liberalen (ALDE), christendemocraten (EVP) en Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) hebben het uitstel van de stemming bekomen in de conferentie van voorzitters. ‘Dit toont nog maar eens aan dat sommige centrumrechtse partijen onder druk van lobbygroepen, het algemeen belang en volksgezondheid dan toch iets minder belangrijk vinden dan ze in verkiezingstijd beweren, en dat ze de winsten van in dit geval de tabaksindustrie laten prevaleren’, zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Strijd van de tabakslobby

De Richtlijn over Tabaksproducten die in het EP gestemd wordt, bevat heel wat nieuwe regels, waartegen de tabakslobby een verbeten strijd voert. De Europese parlementsleden moeten onder andere een beslissing nemen over het verbieden van smaakadditieven en dunne sigaretten, het afschaffen van kleine sigarettenpakjes, en het vergroten van de gruwelfoto’s en waarschuwingen.

‘De stemming belooft volgens vele parlementsleden een dubbeltje op zijn kant te worden. En dat ligt niet in het minst aan de succesvolle lobby van werkgevers en sectorvertegenwoordigers’, zo schrijft Knack magazine deze week.

Volgens Staes is het uitstel van de Richtlijn over Tabaksproducten alvast te wijten aan de uiterst efficiënte lobby van de tabaksindustrie. ‘Er kan geen twijfel over bestaan dat dit uitstel een cynische zet is om de tabaksindustrie nog wat meer tijd te geven en de wetgeving af te zwakken via amendementen’, klinkt het.

‘De rol van werkgeversorganisaties als het VBO is ook verontrustend: ook zij lobbyen heel actief in het EP om de wetgeving af te zwakken. Gisteren nog ontvingen we nog een email van het VBO met die boodschap’, aldus Staes.

Reclame voor sociale karakter van roken

Staes haalt vooral uit naar de EVP. ‘Zo willen de christendemocraten de omvang van de gezondheidswaarschuwingen op pakjes van 75% naar 50% terugbrengen, minder dan de vereiste die al in België geldt, en deze op minder prominente plaats op het pakje. Ook willen ze dat de misleidende dunne sigaretten verkocht mogen blijven worden, en het verbod op allerlei smaakjes zoals menthol uitstellen. Tot slot willen ze toestaan dat de tabaksindustrie reclame maakt waarin het sociale karakter van roken wordt belicht.’

In de EU sterven jaarlijks 700.000 mensen door roken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content