Stethoscoop is broeihaard voor bacteriën

Stethoscoop © Reuters

Op een stethoscoop zitten meer bacteriën dan op de handen van een dokter. Het instrument speelt mogelijk een rol bij het verspreiden van infecties binnen een ziekenhuis.

Stethoscopen zijn broeihaarden voor bacteriën. Ze spelen een mogelijke rol bij het verspreiden van infecties binnen een ziekenhuis. Dat blijkt uit een nieuwe studie, meldt het Nederlands Dagblad.

Dokters wassen hun handen grondig na elke patiënt, maar hun stethoscoop maken ze niet zo vaak schoon. Toch wordt deze steeds op de blote huid van patiënten geplaatst, waardoor het instrument een broeihaard van bacteriën kan worden.

‘Stethoscoop is verlengde van arm’

Naar de verspreiding van bacteriën via deze weg, werd in het verleden nog geen onderzoek gedaan. Om uit te zoeken hoeveel bacteriën via de stethoscoop worden overgedragen, onderzocht de universiteit van Genève 71 patiënten met een steriele stethoscoop en steriele handschoenen. Na iedere consultatie maakten onderzoekers de verschillende onderdelen proper. Wat bleek: op het membraan van de stethoscoop zaten de meeste bacteriën, meer dan op de handen van de arts.

“De stethoscoop moet worden beschouwd als een verlengstuk van de arm en deze zou na elk onderzoek dus ook moeten worden gedesinfecteerd”, zegt dokter en onderzoeker van de universiteit van Genève, Didier Pittet.

Of het instrument ook daadwerkelijk verantwoordelijk is voor besmettingen, moet blijken uit verder onderzoek. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content