Stemmen in hoofd mogelijk door herinneringen

Uit hersenscans zou blijken dat herinneringen de oorzaak zijn van stemmen in het hoofd.

Als mensen stemmen horen die er niet zijn, wordt dat waarschijnlijk losgemaakt door herinneringen. Dat stelt Utrechts neurowetenschapper Kelly Diederen, die op haar bevindingen promoveert. Zij onderzocht de hersenen van 15 mensen die stemmen horen door ze in een MRI-scanner te leggen en ze te vragen op een knop te drukken als ze stemmen hoorden.

Uit de beelden van de hersenen bleek dat er vlak voor het horen van de stemmen een verandering in activiteit optrad in het hersengebied dat betrokken is bij herinneringen en geheugen. “Daarna, tijdens het horen van stemmen, zie je dat de taalgebieden van hersenen geactiveerd worden. Dat gebeurt meer in de rechter- dan in de linkerhersenhelft. Dat is opvallend omdat de normale taal zich meer links dan rechts afspeelt in de hersenen”, aldus Diederen.

Behandeling

“Dit is een eerste stap naar het begrijpen hoe de stemmen werken. Dit kan uiteindelijk naar een goede behandeling leiden. Als je weet waar de hersenactiviteit zit, kan je ook gaan proberen om die gerichter af te remmen”, aldus Diederen.

Zeventig procent van de schizofreniepatiënten hoort wel eens stemmen, maar het komt ook voor bij gezonde mensen. Voor driekwart van de schizofreniepatiënten werkt antipsychotische medicatie. Voor de rest moet nog een passende behandeling gevonden worden.

Vaak hebben mensen die stemmen horen, in het verleden een traumatische ervaring gehad. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content