Slechts 5 procent van de Belgen eet genoeg groenten

© iStcok

Er komt een “groentecampagne” om de groenteconsumptie op te krikken, vooral gericht op de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar oud. “Zij vertonen de sterkste onderconsumptie.”

De Vlaming eet gemiddeld maar half zoveel groenten als aanbevolen. Dat zegt de VLAM, het Vlaamse promotieagentschap voor lokale landbouwproducten. Er komt een “groentecampagne” om de groenteconsumptie op te krikken, vooral gericht op de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar oud. “Zij vertonen de sterkste onderconsumptie.”

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groentjes bedraagt volgens de VLAM 300 gram. “Slechts 5 procent van de Belgische bevolking haalt deze aanbeveling”, luidt het. “Gemiddeld nemen we dagelijks ongeveer 145 gram groenten in.”

Volgens de VLAM zijn daar verschillende redenen voor. Zo onderschatten we ons groenteverbruik. “Als je echter je groenteverbruik begint af te wegen op een weegschaal, besef je pas hoeveel 300 gram effectief is. Het gaat doorgaans over veel meer dan we zouden denken.”

Groentetest

Maar de VLAM geeft ook de horeca een veeg uit de pan: “Een maaltijd die in de horeca wordt verbruikt, bevat doorgaans een erg kleine portie groenten, die bovendien vaak getuigt van weinig inspiratie”.

Centraal in de campagne staat een groentetest. Door een online vragenlijst in te vullen op de website lekkervanbijons.be/groentetest krijgt de consument zicht op zijn groenteverbruik. Daar zijn ook tips te vinden om het groenteverbruik te doen stijgen.

Partner Content