Ruim 35.000 gevallen van apenpokken wereldwijd, 624 in België

Apenpokken © Getty

Wereldwijd zijn meer dan 35.000 gevallen van apenpokken gemeld uit 92 verschillende landen en gebieden, en twaalf overlijdens. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd op een persconferentie in Genève.

Vorige week werden bijna 7.500 gevallen gemeld. Dat is een vijfde meer dan een week eerder, toen er ook al een stijging met een vijfde was ten opzichte van de week ervoor. 

Bijna alle gevallen worden vastgesteld in Europa en (Noord- en Zuid-)Amerika, bij mannen die seks hebben met mannen. Dat toont nog eens de noodzaak voor alle landen om zich met diensten en informatie specifiek te richten op die gemeenschappen, aldus de WHO. 

De WHO activeerde op 24 juli het hoogste alarmniveau, de Public Health Emergency of International Concern (PHEIC), om de strijd tegen apenpokken, ook bekend als simian orthopoxvirosis, op te voeren. De organisatie verwacht een stijging van het aantal sterfgevallen.

624 gevallen in België

In België zijn nu al 624 bevestigde gevallen van apenpokken gemeld. Dat blijkt uit cijfers die het  gezondheidsinstituut Sciensano dinsdag meldde op zijn website.

Het gaat om 336 gevallen in Vlaanderen (54 procent), 223 in Brussel (36 procent) en 65 in Wallonië (10 procent). Zo goed als alle patiënten (96 procent) vertoonden huidletsels. Ongeveer 66 procent had ook algemene symptomen zoals koorts en onwel zijn. Vierendertig procent had opgezwollen lymfeklieren. 

Negenentwintig personen werden al gehospitaliseerd, maar niemand van hen kwam op een afdeling intensieve zorg terecht. Er zijn in ons land geen sterfgevallen gemeld. Het virus wordt nog altijd voornamelijk overgedragen via seksueel contact tussen mannen.

Geen wondermiddel

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag gewaarschuwd dat het vaccin tegen het apenpokkenvirus geen ‘wondermiddel’ is. ‘We wisten van het begin dat het vaccin geen wondermiddel zou zijn en dat het niet aan alle verwachtingen zou voldoen’, aldus Rosamund Lewis, apenpokkenexperte van de WHO.

Verder benadrukte Lewis dat voorlopige testresultaten aantonen dat het vaccin niet honderd procent effectief is, maar dat het eerder als een preventiemiddel moet gezien worden. Volgens Lewis moeten gevaccineerden bovendien minstens twee weken wachten na de tweede dosis voordat het vaccin volledig werkt.

De WHO heeft woensdag ook besmette personen opgeroepen om contact met dieren te vermijden aangezien de eerste besmetting tussen mens en dier is vastgesteld. Het gaat om een hond in Parijs die besmet raakte door zijn baasjes.

Partner Content