Radio- en immuuntherapie succesvol gecombineerd in strijd tegen borstkanker
Oncologen hebben twee kankerbestrijdingstechnieken voor het eerst succesvol gecombineerd. Daarnaast hebben wetenschappers een slim algoritme bedacht om een kankergezwel efficiënt op een foto af te beelden.
Elk jaar krijgen 70.000 Belgen kanker. Veel patiënten verliezen het gevecht tegen de ziekte. Wetenschappers blijven hun best doen om behandelingen te verbeteren. Oncoloog Jo Van Ginderachter (VUB) en zijn collega’s beschrijven in The Journal of Controlled Release een combinatie van radio- en immuuntherapie. In de proeven werden daarmee borstkankergezwellen aangevallen. Dat was een primeur, want beide technieken waren nooit eerder succesvol gecombineerd. De aanpak steunt op het laden van piepkleine nanobodies met radioactieve stoffen uit de klassieke antikankertherapie.
Nanobodies zijn gebaseerd op antilichamen uit het afweersysteem. Ze fungeren als drager voor de behandeling en kunnen zich binden aan andere cellen uit de afweer: macrofagen. Die dringen gemakkelijk in een tumor binnen, waardoor ze de bestrijdingsmiddelen als een paard van Troje in het hart van een gezwel kunnen brengen. In de experimenten blijken borsttumoren dan trager te groeien, zelfs als ze resistent zijn tegen andere therapieën. Het is nog niet duidelijk of hetzelfde ook voor andere types van gezwellen geldt.
Radiotherapeut Sandra Nuyts (UZ Leuven) en haar collega’s stellen in Radiotherapy and Oncology een slim algoritme voor dat de gezwellen van hoofd- en halskanker op radiografische beelden efficiënt afbakent. Vroeger moesten artsen dat manueel doen, wat tijdsintensief was en leidde tot veel variatie (zeg maar: afwijkingen). Het algoritme klaart de klus sneller én juister. Gezwellen moeten zo gericht mogelijk bestraald worden om gezonde weefsels te sparen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier