Primeur voor UZ Brussel: ‘Baby uit in labo gerijpte eicel’

© /

Voor het eerst is in Europa een baby geboren uit eicellen die normaal bij het medische afval belanden. Een primeur voor het UZ Brussel, dat onrijpe eicellen in het labo liet rijpen.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Verwacht wordt dat deze in-vitromaturatie (ivm) vrouwen kan helpen die door ziekte hun kinderwens in gevaar zien komen.

In-vitromaturatie, of kortweg ivm, is het minder bekende zusje van in-vitrofertilisatie. Bij ivf rijpen de eicellen in het lichaam van de vrouw, bij ivm dient het lab zelf als rijpingsplaats: alles gebeurt in een schaaltje, in wat men een ‘broedstoof’ noemt, waar de cellen gedurende 30 tot 40 uur op lichaamstemperatuur rijpen. Een complexe techniek, noemt fertiliteitsexpert Michel De Vos (UZ Brussel) het, maar wel eentje die “heel toepasbaar is bij vrouwen die door kanker of een andere aandoening hun eicelreserve zien krimpen”.

Miskramen

Men neemt een eierstok weg, verknipt hem, en laat de onrijpe eicellen, die tot niet zo lang geleden als medisch afval werd beschouwd, rijpen. De techniek geeft sommige kankerpatiënten een extra optie, bovenop het bewaren van de eierstok.

De moeder van het ‘primeurmeisje’ had geen kanker, maar wel een vervaarlijk kluwen van bloedvaten op de baarmoeder, het gevolg van een paar miskramen.”Was die vrouw spontaan zwanger geworden, dan liep ze gevaar op inwendige bloedingen”, zegt De Vos.

Er werd een eierstok verwijderd die 13 onrijpe eicellen bevatte, waarvan er 6 rijpten.

De voorbije twee jaar zag het UZ Brussel al zo’n veertig vrouwen bij wie niet alleen een eierstok weggenomen werd om in te vriezen, maar waarbij men ook eicellen liet rijpen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content