De NIPT-test meet na een bloedafname het DNA van de baby in het bloed van de moeder en houdt dus geen risico in voor moeder of baby. Tien tot vijftien procent van alle zwangere vrouwen in Vlaanderen vraagt momenteel deze test aan. Uit de resultaten van de 6.000 testen die het UZ Leuven tot dusver afnam bleken drie vrouwen in een vroeg stadium kanker te hebben. Het ging om de ziekte van Hodgkin (een vorm van lymfeklierkanker), een ovariumkanker en folliculair lymfoon. Een drietal andere vrouwen bleek dan weer een erfelijke afwijking te hebben, die mogelijk aan de foetus doorgegeven kan worden.

Niet enkel bij zwangere vrouwen

Verder onderzoek is nodig, maar de Leuvense onderzoekers zijn ervan overtuigd dat met deze test vele vormen van kanker zouden kunnen opgespoord worden in het bloed of celvrije DNA van een zwangere vrouw. "Het lijkt er op dat NIPT eigenlijk een gevoelige test is om kanker op te sporen", aldus Prof. Joris Vermeesch. Naar die kankers moet zelfs niet actief gezocht worden. "Vergelijk het met een radiologisch beeld dat je neemt van iemand met een gebroken rib, waarbij je op het beeld plots een tumor ziet. We plannen dan ook onderzoek om de test niet enkel te valideren bij zwangere vrouwen maar ook bij de bredere populatie", aldus Vermeesch. (Belga/TE)

De NIPT-test meet na een bloedafname het DNA van de baby in het bloed van de moeder en houdt dus geen risico in voor moeder of baby. Tien tot vijftien procent van alle zwangere vrouwen in Vlaanderen vraagt momenteel deze test aan. Uit de resultaten van de 6.000 testen die het UZ Leuven tot dusver afnam bleken drie vrouwen in een vroeg stadium kanker te hebben. Het ging om de ziekte van Hodgkin (een vorm van lymfeklierkanker), een ovariumkanker en folliculair lymfoon. Een drietal andere vrouwen bleek dan weer een erfelijke afwijking te hebben, die mogelijk aan de foetus doorgegeven kan worden. Verder onderzoek is nodig, maar de Leuvense onderzoekers zijn ervan overtuigd dat met deze test vele vormen van kanker zouden kunnen opgespoord worden in het bloed of celvrije DNA van een zwangere vrouw. "Het lijkt er op dat NIPT eigenlijk een gevoelige test is om kanker op te sporen", aldus Prof. Joris Vermeesch. Naar die kankers moet zelfs niet actief gezocht worden. "Vergelijk het met een radiologisch beeld dat je neemt van iemand met een gebroken rib, waarbij je op het beeld plots een tumor ziet. We plannen dan ook onderzoek om de test niet enkel te valideren bij zwangere vrouwen maar ook bij de bredere populatie", aldus Vermeesch. (Belga/TE)