Beide organisaties formuleren een reeks aanbevelingen aan ziekenhuizen en artsen die de patiënt moeten toelaten om zich op het juiste moment bezig te houden met de financiële aspecten van de opname.

Een gemiddelde opname in een eenpersoonskamer is tot vier keer duurder dan een verblijf in een kamer van twee of meer personen. De patiënt maakt de belangrijke keuzes op de opnameverklaring die het ziekenhuis hem voorlegt. CM onderzocht de omstandigheden waarin dit formulier wordt besproken en ondertekend. Bovendien blijken niet alle opnameverklaringen aan de wettelijke vereisten te voldoen.

Achtenzestig procent van de patiënten ondertekent de verklaring op de dag van de opname. Uit getuigenissen blijkt dat dit niet het ideale moment is. Mensen zijn dan vooral bezig met hun medische toestand en de praktische zaken van de opname. "Het brengt dus een zekere stress met zich mee. Ook zijn de omstandigheden aan de onthaalbalie niet ideaal: wachtrijen, drukte, pratende mensen op de achtergrond", aldus CM-voorzitter Marc Justaert.

Informeer patiënt op voorhand

Van de ondervraagden is 83 procent vrij tevreden over de uitleg die ze krijgen over de kamer- en tariefkeuze. Toch begrijpt 40 procent achteraf niet wat de financiële gevolgen zijn van hun keuzes. "De cijfers geven ook aan dat 88 procent van de artsen geen uitleg geeft over de kostprijs van de ingreep, ook al heeft die daar zeker een rol in te spelen", aldus Justaert.

De eerste aanbeveling luidt: zorg dat de patiënt op voorhand geïnformeerd is. Verder vragen CM en Ziekenzorg CM een versterking van de rol van de arts, het opmaken van een kostenraming van de behandeling en een opnameverklaring die volledig wettelijk is. (Belga/INM)

Beide organisaties formuleren een reeks aanbevelingen aan ziekenhuizen en artsen die de patiënt moeten toelaten om zich op het juiste moment bezig te houden met de financiële aspecten van de opname. Een gemiddelde opname in een eenpersoonskamer is tot vier keer duurder dan een verblijf in een kamer van twee of meer personen. De patiënt maakt de belangrijke keuzes op de opnameverklaring die het ziekenhuis hem voorlegt. CM onderzocht de omstandigheden waarin dit formulier wordt besproken en ondertekend. Bovendien blijken niet alle opnameverklaringen aan de wettelijke vereisten te voldoen. Achtenzestig procent van de patiënten ondertekent de verklaring op de dag van de opname. Uit getuigenissen blijkt dat dit niet het ideale moment is. Mensen zijn dan vooral bezig met hun medische toestand en de praktische zaken van de opname. "Het brengt dus een zekere stress met zich mee. Ook zijn de omstandigheden aan de onthaalbalie niet ideaal: wachtrijen, drukte, pratende mensen op de achtergrond", aldus CM-voorzitter Marc Justaert. Informeer patiënt op voorhand Van de ondervraagden is 83 procent vrij tevreden over de uitleg die ze krijgen over de kamer- en tariefkeuze. Toch begrijpt 40 procent achteraf niet wat de financiële gevolgen zijn van hun keuzes. "De cijfers geven ook aan dat 88 procent van de artsen geen uitleg geeft over de kostprijs van de ingreep, ook al heeft die daar zeker een rol in te spelen", aldus Justaert. De eerste aanbeveling luidt: zorg dat de patiënt op voorhand geïnformeerd is. Verder vragen CM en Ziekenzorg CM een versterking van de rol van de arts, het opmaken van een kostenraming van de behandeling en een opnameverklaring die volledig wettelijk is. (Belga/INM)